Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odbojkaš Ivan Miljković akcionar „Simpa“

    Najveći akcionar „Simpa“ iz Vranja je, posle države, poznati odbojkaš Ivan Miljković. On je, u proteklih deset dana, kako saznaju „Novosti“, aktivno kupovao akcije ove kompanije na Beogradskoj berzi i to po ceni od 180 do 200 dinara po komadu.
     
    Trenutno je vlasnik 1,6 odsto kapitala „Simpa“. Od njega više poseduje samo država, koja preko više fondova ima većinsko vlasništvo od blizu 45 odsto.
     
    Akcije „Simpa“ iz Vranja trenutno su na istorijskom minimumu. Što znači da je za zainteresovane investitore najpovoljniji trenutak za kupovinu. Kada bi država htela da proda svoj paket akcija, cela kompanija bi mogla da se pazari za svega 1,7 miliona evra.
     
    Međutim, budući vlasnik morao bi da računa i na dug od čak pet milijardi dinara, što je oko 45 miliona evra, koliko od „Simpa“ potražuje Poreska uprava Srbije. Reč je o iznosu s kraja 2011. godine, koliko je od ovog proizvođača potraživala Poreska uprava, na ime neplaćenih poreza i doprinosa. Sa novim podacima poreznici tek treba da se oglase, pa bi uskoro trebalo da bude poznato da li se „Simpo“ i dalje nalazi među prvih deset najvećih poreskih dužnika.
     
    Uz iznos duga i ime kompanije na listi Poreske uprave stoji i navod „zaključak Vlade“. Vlada Srbije je, naime, zamrznula taj dug sve do prodaje državnog udela u ovom preduzeću. Navodno se tender za prodaju državnog paketa akcija priprema, a čelnici kompanije navode da bi poreska dugovanja trebalo da budu namirena upravo iz privatizacionih prihoda. Ako cela kompanija, trenutno, na tržištu vredi svega 1,7 miliona evra, teško da se od prodaje državnog paketa, koji je manji od polovine, može podmiriti narasli dug.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE