Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kazne do 100.000 dinara za prepisivanje lekova izvan nadležnosti

    Troškovi lekova koje pojedini lekari, kršeći pravilnik o propisivanju terapije, na recept propisuju pacijentima, biće osporeni ili će čak direktno biti naplaćeni od doktora, piše „Danas“.
     
    Redakciji lista „Danas“ javilo se nekoliko lekara koji su se požalili da im Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u cilju „racionalisanja potrošnja lekova“ piše kazne i traži da „iz svog džepa“ plate lekove koje su propisali. Kako je rečeno, najčešće se radi o lekovima koji su propisani van domena specijalizacije, a neophodni su za lečenje.
     
    Lekari, ali i predstavnici sindikata zdravstva, ogorčeni su ovom merom. Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, kaže da su takve mere ponižavajuće za lekare, kao i da ovaj sindikat svim lekarima preporučuje da kazne ne plaćaju.
     
    Prema njegovim rečima, kazne za propisivanje nekih lekova kreću se od nekoliko hiljada dinara, a nekim lekarima fond je tražio da plate penale u iznosu većem od 100.000 dinara.
     
    „Nadzornici osiguranja obilaze pre svega ustanove primarne zaštite, pregledaju dokumentaciju i „hvataju“ doktore „štetnike“, kako ih oni zovu, u nedozvoljenim aktivnostima i sve to pravdaju činjenjem materijalne štete Fondu. Osobe kojima su ti lekovi prepisivani su, inače, hronični bolesnici, koji ih stalno koriste. To što su lekovi prepisani van domena specijalizacije, ne znači da ti lekovi nisu bili potrebni i u količini koja je bila neophodna u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenta“, naglašava Cvetić.
     
    On dodaje da je stav sindikata da takve kazne ne treba plaćati, jer doktori zaposleni u zdravstvenim ustanovama u državnom vlasništvu nisu ni u kakvom pravnom ili ugovornom odnosu sa Fondom, već samo sa svojom ustanovom.
     
    „Takođe, zakonska i podzakonska akta Fonda, kao i druga pravna akta na koje se on poziva, nisu materija sa kojom barataju doktori radeći svoj svakodnevno odgovoran posao, a pravna služba ustanove najčešće ne predočava doktorima svu tu regulativu“, ističe Cvetić.
     
    On dodaje da Fond do sada nije tužio nijednog lekara zbog neplaćanja penala, a da će ukoliko do toga dođe sindikat svima njima pružiti adekvatnu pravnu zaštitu.
     
    Sa druge strane, komentar Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o ovom slučaju nismo dobili, ali je u pisanom odgovoru Fonda navedeno tumačenje zakona, po kojem svaki lekar koji ima svoj ID broj, odnosno pečat i broj, može da propisuje samo lekove u okviru grane medicine za koju mu je ID broj dodeljen.
     
    Kako se dalje navodi, u slučaju da lekar ne poštuje ovaj ugovor, Fond može da oduzme ID broj lekaru, da pokrene postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, pokrene postupak za naknadu štete i preduzme druge mere predviđene zakonom i opštim aktima Republičkog fonda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE