Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Početak prolećne setve, dominiraće kukuruz

    Prolećna setva u Srbiji na samom je početku, a očekuje se da će tradicionalno dominantne površine zauzeti kukuruz na 1,25 miliona hektara, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.
     
    „Pod šećernom repom, čija je setva već počela, očekujemo oko 60.000 hektara, što će u velikoj meri zavisiti od ugovaranja između šećerana i poljoprivrednih proizvođača“, kazao je on.
     
    Milovanović je naveo da su procene da će uljanim kulturama biti zasejano ukupno oko 350.000 hektara, i to 175.000 hektara suncokretom i 165.000 hektara sojom.
     
    Kada je reč o vremenskim uslovima, Milovanović je ukazao da smo posle veoma loših prilika u februaru, ušli u povoljnije u martu, „tako da je dinamika vremenskih prilika veoma blagonaklona prema ratarskoj proizvodnji“.
     
    On je istakao i da je vlažnost zemljišta, zahvaljujući padavinama i otapanju snega, zadovoljavajuća, i da će biljke moći da napreduju tokom proleća.
     
    Milovanović je apelovao na poljoprivrednike da iskoriste povoljne vremenske prilike da obave radove koje eventualno nisu realizovali u prethodnom periodu, kako bi agrotehnički rokovi za pojedine kulture mogli biti ispoštovani, a nivo prinosa bio podignut „bar za lestvicu“ u odnosu na lane.
     
    „Pokazalo se dosta puta da zbog propuštanja određenih mera kojima je potrebno izložiti biljke u određenom vremenskom periodu, prinosi budu znatno umanjeni i sada je pravi trenutak da izbegnemo ovakvu situaciju“, istakao je on.
     
    Milovanović je podsetio da je Vlada Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i trgovine donela uredbe o regresiranju dizel goriva za prolećnu setvu kako bi pomogla ratarima da valjano obave radove, a na raspolaganju su im i subvencionisani krediti.
     
    On je napomenuo da je omogućena nabavka ukupno 80 miliona litara dizel goriva za poljoprivrednike po regresiranoj ceni koja će biti za 60 dinara niža po litru, a količine, u zavisnosti od kulture, iznose od 40 do 100 litara.
     
    Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je kukuruz u Srbiji bio zasejan na 1,26 miliona hektara, šećerna repa na 56.000 hektara, suncokret na 175.000 hektara, soja na 165.000 hektara, duvan na 6.500 hektara, povrće na 290.000 hektara, krmno bilje na 360.000 hektara, a ostale kulture na 60.000 hektara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE