Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Apel Agencije za hemikalije Republike Srbije: Čitajte etiketu!

    U svetu je danas izolovano preko 50 miliona hemikalija, od kojih su građani u svakodnevnom kontaktu sa preko 100.000 hemikalija koje su u najširoj upotrebi. Ovaj dramatičan rast hemikalija u svakodnevnoj upotrebi, Svetska zdravstvena organizacija dovodi u vezu sa pandemijom kancerogenih oboljenja.

    Povodom Svetskog dana potrošača, Agencija za hemikalije Republike Srbije apeluje na sve građane da se informišu i nauče da bezbedno koriste hemikalije radi očuvanja zdravlja i bezbednosti dece, odraslih i životne sredine.
     
    Novi sistem upravljanja hemikalijama u Srbiji, zasnovan na Zakonu o hemikalijama i Zakonu o biocidnim proizvodima, zasniva se na načelu predostrožnosti i preventivnog delovanja. U praksi to znači da, pre nego što se proizvod koji sadrži hemikalije pusti u promet, proizvođač hemikalija mora da izvrši procenu opasnih svojstava tih hemikalija.
     
    Na ambalaži opasne hemikalije mora da se nalazi etiketa koja sadrži grafičke prikaze, odnosno piktograme, kao i odgovarajuće tekstove koji ukazuju na opasna svojstva hemikalije i mere predostrožnosti. Podaci na etiketi moraju da budu na srpskom jeziku, neizbrisivi i određene veličine i razmaka da bi bili lako uočljivi i čitljivi.
     
    Agencija za hemikalije apeluje na potrošače da obrate pažnju i pročitaju etiketu pre nego što kupe proizvod koji sadrži hemikalije.
     
    Detaljne informacije i uputstva o čitanju etiketa pronaći ćete na sajtu Agencije www.shema.gov.rs.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE