
Koliko česte treba da budu pauze na poslu?
Australijski naučnici istraživali su uticaj pauza na poslu na zdravlje zaposlenih i došli od zaključka da češte, a kratke pauze i povremeno ustajanje od radnog stola pomaže smanjenju nivoa insulina i glukoze nakon jela, prenosi Daily mail.
Naime, prethodna istraživanja su dokazala kako razne bolesti srca i dijabetes prouzrokuje uglavnom povećan insulin i glukoza, a češće ustajanje i kretanje taj nivo smanjuje, pa se na taj način i popravlja opšta slika našeg zdravstvenog stanja.
„Dok sedimo, naši su mišići u opuštenom stanju, pa samim tim organizmu ne pomažu da reguliše mnoge telesne metaboličke procese’, kaže profesor Dejvid Danstan sa Baker IDI Heart and Diabetes Instituta u Melburnu.
Profesor Danstan je sa svojim timom još ranije dokazao da osobe koje provedu pred televizorom četiri sata sedeći, imaju krači životni vek, a najnovijom studijom su pokušali da dokažu kako dugotrajno sedenje utiče na razgradnju hrane u organizmu. Nakon obroka, nivo glukoze u krvi raste, nakon čega sledi i porast nivoa insulina koji pomaže ćelijama da šećer iz krvi iskoriste za dobijanje energije, ali nakon toga nivo energije polako opada.
Eksperiment sa ispitanicima, koji su bili podeljenji u dve grupe, pokazao da je nivo glukoze kod osoba koje su od stola ustajale svakih dvadesetak minuta smanjio za čak 24 odsto, za razliku od grupe koja je sedela celo radno vreme. Zaključak do koga su došli bio je da pauze nisu toliko blagotvore za naš organizam koliko je samo konstantno sedenje štetno po naše zdravlje.
Profesor Danstan je stoga preporučio svim zaposlenima, čije posao podrazumeva sedenje, da tokom rada bar na svakih 20 minuta ustanu tek toliko da bi napravili krug po kancelariji. Na taj način će značajno poboljšati svoje opšto zdravstveno stanje.