Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko sme da vam gleda u karton?

    Pacijenti smatraju da im prisustvo stažista i studenata medicine pri pregledima narušava privatnost, stručnjaci to negiraju.
     
    Nekoliko pacijenata obratilo se redakciji Danasa sa pitanjem ko, osim lekara, ima pravo da gleda u njihov zdravstveni karton, smatrajući da prisustvo stažista i studenata medicine prilikom pregleda ugrožava njihovu privatnost. S druge strane, zdravstveni radnici kažu da je ličnost podataka pacijenata zaštićena zakonom, a da je prisustvo budućih lekara medicinskim intervencijama jedini način da se obuče i postanu kvalitetni stručnjaci. 

    – Otišao sam na pregled kod svoje doktorke u Domu zdravlja, ali me je dočekala i stažistkinja koja me je pregledala uporedo sa doktorkom. I ne samo to, već su zajedno gledale moj zdravstveni karton i komentarisale – navodi za Danas naš čitatelj Dragan R, smatrajući da je time narušena njegova privatnost. 

    Sa sličnim problemom nedavnom nam se obratila i čitateljka Anđela N. kojoj je u šestoj godini, na sistematskom pregledu pred polazak u osnovnu školu, dijagnostikovana Koatsova bolest. 

    – Reč je o specifičnom sindromu koji dovodi do pucanja kapilara u zenici oka, pa je vid znatno oslabljen, a u slučajevima gde se bolest kasno otkrije može doći i do slepila. Interesantno je da je ta bolest novijeg datuma, da su uzroci nastajanja još nepoznati i da postoji veoma mali broj pacijenata na svetu sa ovim sindromom. Zbog toga se više od 25 godina osećam kao zamorče, jer me na svakom kontrolnom pregledu zagleda bar dvadesetak studenata – kaže Anđela N. S obzirom na to da je reč o pregledu oka, dodaje da je navikla na ovakav tretman i da joj to više i ne smeta. 

    Ipak, postoje pregledi koji su neprijatni za pacijenta, poput ginekološkog ili urološkog, posebno ako njima prisustvuje više osoba. 

    Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, smatra da je prisustvo studenata neophodno, kako bi stekli potrebno iskustvo. 

    – Kako ćete dobiti dobrog doktora, koji će sutra porađati pacijentkinju, ako nikad pre toga nije prisustvovao porođaju? Ipak, za njihovo prisustvo potrebna je saglasnost pacijenta, tako da privatnost onih koji to ne žele, nije ugrožena – naglašava Savić. 

    S tim je saglasna i Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, koja kaže da su prošlogodišnjim izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti precizirane situacije u kojima mogu da prisustvu stažisti i studenti medicine, a da privatnost pacijenata ne bude ugrožena. 

    – Pregledu i preduzimanju medicinskih mera nad pacijentom mogu prisustvovati samo zdravstveni radnici, odnosno zdravstveni saradnici, gde spadaju stažisti i lekari specijalisti. Oni mogu imati uvid u medicinsku dokumentaciju pacijenta, koji spadaju u lične podatke i predstavljaju službenu tajnu – kaže Radosavljevićeva. Ona dodaje da službenu tajnu moraju da čuvaju svi kroz čije ruke „prođe“ zdravstveni karton, a da se ona može odati samo u specifičnim slučajevima. 

    – Bez saglasnosti pacijenta, zdravstveni radnici mogu biti oslobođeni čuvanja tajne na zahtev sudskih organa, organa starateljstva, organa za zdravstveno osiguranje ili poslove statistike, kada je to propisano zakonom. Inače, zakon predviđa da lekari ne mogu ni članove porodice da obaveste o zdravstvenom stanju pacijenta bez njegove saglasnosti sem ukoliko se radi o zaraznoj bolesti, pa i njihovo zdravlje može biti ugroženo – naglašava Radosavljevićeva. Kada je reč o prisustvu studenata medicine pregledima ili lekarskim intervencijama, naša sagovornica ističe da su oni mogući samo uz saglasnost pacijenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE