Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravstvene ustanove skladište neraspakovanu aparaturu

    Iako poseduju medicinske uređaje neophodne za lečenje i dijagnostikovanje bolesti pacijenata, neke zdravstvene ustanove godinama nisu ni otpakovale aparate koji im stoje u podrumima, skupljajući prašinu.
     
    Najviše uređaja nije montirano za dijalizu bubrežnih bolesnika, ali su problem i mamografi, aparati za dijagnostikovanje raka dojke, jer mnoge ustanove nemaju stručnjake koji mogu da tumače njegove snimke. Rukovodioci zdravstvenih ustanova nerado govore o tome koje uređaje ne koriste i zbog čega, ali je zato ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković u razgovoru za „Politiku” istakao da ovaj problem postoji i da ga treba rešiti. Stanković je napomenuo da smo od italijanske vlade, 2008. godine, dobili 355 aparata za hemodijalizu, a kraj prošle godine dočekan je sa 125 uređaja koji nisu instalirani.
     
    On je naglasio da su bili u Šapcu i da su dogovorili hitno instaliranje aparata koji stoje u podrumu.
     
    – U zdravstvenim ustanovama postoji niz aparata koji su instalirani, a ne rade, jer nemaju kadra. Problemi postoje za mamografe, jer je potrebna i edukacija radiologa za rad, pa i to iziskuje određeni vremenski period. Neke ustanove imaju problema s prostorom, a imaju aparat, a neke imaju višak prostorija – a nemaju uređaje. Uspeli smo da napravimo master-plan koji predviđa utvrđivanje viška prostora u zdravstvenim ustanovama. Negde ga ima zaista mnogo i može da se iskoristi za druge namene. U Loznici je napravljena zgrada sa 6.000 kvadratnih metara, a u Prokuplju dom zdravlja koristi površinu od 10.000 kvadratnih metara. Ima nekih započetih objekata, koji nisu završeni, a negde, kao što je slučaj u Šapcu, jedna zgrada, koja je višak, pod zaštitom je države. Smatram da sve zgrade koje nisu u upotrebi treba prodati i od tih para poboljšati efikasnost pružanja zdravstvene zaštite. S pravilnom raspodelom i uz pomoć postojećih resursa može da se pruži mnogo bolja usluga građanima – istakao je ministar zdravlja.
     
    Dešava se i da zdravstvene ustanove slučajno dođu do saznanja da u podrumu ili tavanu imaju neku medicinsku aparaturu ili prateći materijal. Tako su pre dve godine zaposleni u Domu zdravlja „Stari grad” u podrumu pronašli kovčeg s hirurškim instrumentima za grudnu hirurgiju, koji su tu tavorili decenijama. Domu zdravlja takvi instrumenti nisu bili potrebni, pa su želeli da ga daju nekoj bolnici. Ali, kada se to otkrilo, neko je preko noći ukrao kovčeg.
     
    U Kliničko-bolničkom centru „Zemun”, nedavno je na tavanu nađeno 3.500 ćebadi, od kojih sada svega 10 odsto može da se iskoristi. Pretpostavlja se da je ćebad tu stajala 15-tak godina, ali umesto da ih koriste pacijenti – pojeli su ih moljci.
     
    – U ovoj bolnici ranije nijedan aparat nije imao inventarni broj, za mnoge se nije znalo njihovo poreklo. Sada smo sve popisali. Dešava se da neki uređaji stoje, jer se čeka dozvola ministarstva da se verifikuje primena neke metode, a samim tim ti aparati će početi da se koriste – rekao je dr Dragoš Stojanović, direktor ove bolnice.
     
    Kako objašnjava dr Nada Vasiljević-Jovanović, direktorka Doma zdravlja „Voždovac”, u gotovo svim ustanovama problem je nedostatak kadra koji treba da čitaju rezultate snimanja na mamografu. Zbog toga će, ističe ona, u ovoj ustanovi biti zaposlen stručnjak koji će obučavati zaposlene za čitanje rezultata na uređaju, a biće plaćen iz sopstvenih sredstava doma zdravlja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE