Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija želi da gradi nuklearke

    Britanska vlada navodno želi da izgradnju nuklearnih elektrana postavi na isti nivo sa obnovljivim izvorima koji u EU dobijaju visoku podršku, piše Guardian. Vlada je, prema pisanju Guardiana, poslala Evropskoj komisiji (EK) tajni dokument u kome odbija da podrži novi cilj za obnovljive izvore do 2030. godine i traži da se taj cilj proširi na sve „čiste“ izvore bez emisije, uključujući i nuklearnu energiju.
     
    Za nešto slično se zalaže i Češka vlada, prenosi agencija ČTK. EU se obavezala da će do 2020. godine 20 odsto električne energije proizvoditi iz obnovljivih izvora. Pokazuje se, medjutim, da će dostići tu ekspanziju „zelenih“ izvora, sunčeve i energije vetra, biti tehnički veoma zahtevno, a posebno vrlo skupo. Niz zemalja, kao što su Španija, Nemačka i Češka, zbog toga je već značajno ograničilo podršku najskupljem izvoru – sunčevoj energiji.

    Britanija, s obzirom na svoju klimu, namerava da se osloni uglavnom na energiju vetra i aktuelna laburistička vlada je prihvatila plan za izgradnju vetro farmi. Mnogi kritičari, medjutim, taj plan smatraju megalomanskim i nemogućim za realizaciju. Uvećavaju se protesti protiv izgradnje vetro turbina koje uništavaju pejzaž, ubijaju ptice i povećavaju račune za struju.

    Prema studiji profesora Edinburškog univerziteta Gordona Hjuza, vladin program vetro energije bi do kraja ove decenije potrošače koštao 120 milijardi funti (143 milijarde evra), deset puta više nego što bi koštala izgradnja mnogo pouzdanijih elektrana na gas iste snage. Prelaskom na vetar bi se, pri tome, smanjile emisije gasova koje izazivaju efekat staklene bašte za samo 2,8 odsto, a uz to bi svakako morale da budu podržane i gasom kao rezervnim gorivom.

    „Britanija predvidja da će se u narednim godinama medjusobno takmičiti niz niskoemisionih tehnologija kao što su obnovljivi izvori, nuklearna energija ili hvatanje i skladištenje ugljen dioksida. Iz tog razloga ne možemo da podržimo cilj za obnovljive izvore do 2030. godine“, navodi se u dokumentu koji je „procurio“ u medije.

    Cilj do 2030. koji bi, prema tom materijalu, trebalo da se odredi, bi mogao da bude cilj za energetiku sa niskom emisijom ili bez emisije, a nikako usko shvaćene obnovljive izvore.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE