Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta glavni srpski izvozni proizvod na Kosovu

    Nafta je u prethodne dve godine bila najvažniji srpski proizvod plasiran na teritoriju Kosova i Metohije i preko zvaničnih i preko nezvaničnih kanala prodaje. To pokazuju preliminarni rezultatim istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Sloboda kretanja ljudi i roba između Kosova i Srbije u kontekstu regionalne saradnje“, Centra za regionalizam iz Novog Sada.
     
    Podaci govore da je u 2010. godini vrednost robe koja je iz centralne Srbije plasirana na tržište Kosova premašila 296,4 miliona evra, pri čemu, izvoz nafte čini više od 10 odsto. Taj trend zadržan je i u prvih osam meseci prošle godine kada je evidentirana prodaja od oko 171,2 miliona evra, a učešće nafte i naftnih derivata iznosi 9,73 odsto, odnosno 16,7 miliona evra.
     
    Rezultati istraživanja Centra za regionalizam ukazuju i na to da značajan deo prometa roba nije registrovan. Procenjuje se, naime, da vrednost robe poreklom iz Srbije koja stiže na Kosovo premašuje 497,5 miliona evra posmatrano na godišnjem nivou, dok je zvanično registrovan promet, prema podacima Uprave carina Srbije, znatno niži – kreće se oko 300 miliona evra. To znači da se u sivoj zoni nalazi oko 200 miliona evra, ili oko 40 odsto, od ukupno procenjene vrednosti plasmana robe, pri čemu nafta i naftni derivati, sa učešćem od 52, 8 odsto (vrednost izvoza od 96 miliona evra), zauzimaju sam vrh te „crne“ liste.

    U periodu od 2008. do 2011. godine velike količine nafte i naftnih derivata, i to ne samo iz rafinerija u Pančevu i Novom Sadu, već i iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske i Ukrajine, stizale su na sever Kosova. Iz srpskih rafinerija godišnje je prodavano u proseku 191.625.000 litara, ili ukupno 670.687.500 litara nafte, što je donosilo u proseku oko 143 miliona evra prihoda godišnje, odnosno ukupno 503 miliona.

    Iz BiH, Rumunije, Bugarske i Ukrajine na severno kosovsko tržište, od 2008- 2011. godine, plasirano je 450 miliona litara čija je vrednost 202 miliona evra. Najviše nafte i naftnih derivata, preciznije 90 odsto, stiglo je iz Bosne i Hercegovine, a ostalih 10 odsto iz ostale tri zemlje. Istraživači procenjuju da je zbog nelegalnih tokova prodaje nafte i naftnih derivata, u ovom periodu, po oba osnova budžet Srbije oštećen za više od stotinu miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE