U porastu zaraze bakterijom iz živinskog mesa u EU

Zaraza bakterijom Kampilobakter, koja se može naći u sirovom pilećem mesu i izazvati dijareju i povišenu temperaturu, sve je češća u zemljama EU, upozorava Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA).

U 2010. slučajevi zaraze tom bakterijom u EU su se povećali petu godinu uzastopno i to za sedam odsto – na 212.064, prenosi AFP.

Razlozi povećanja zaraze ovom bakterijom još nisu jasni, a Komisija EU je upravo naručila analizu kontrolnih mera, koje se primenjuju kod živinskog mesa na različitim punktovima lanca ishrane.

S druge strane, broj slučajeva zaraze drugom bakterijom, salmonelom, je 2010. opao na 99.020 sa 108.618 u 2009. Infekcije listerijom su se, takođe, nešto smanjile – sa 1.654 slučaja u 2009. na 1.601 slučaj u 2010.

Broj zaraženih šiga toksin-verotoksinom, koji proizvodi ešerihiju koli, je u 2010. povećan na 4.000 sa 3.573 u 2009, a povećanje broja obolelih bilo je naročito izraženo u Nemačkoj i Holandiji.

U EU je 2010. od zaraze bakterijama iz životinjskih proizvoda umrlo ukupno 25 osoba, od kojih je 16 bilo zaraženo salmonelom i listerijoim. Najviše smrtnih slučajeva, sedam, registrovano je u Španiji. Sledi Britanija sa pet smrtnih slučajeva.

 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE