Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrkanje kod beba znak ADHD-a?

    Mala deca koja često hrču ili imaju druge probleme s disanjem tokom noći, možda su pod većim rizikom od problema ponašanja i emocionalnih smetnji kasnije u životu, poručuje tim američkih stručnjaka s njujorškog Medicinskog koledža Albert Ajnštajn.
     
    Ovo, inače, nije prva studija koja ukazuje na tu vezu, ali je dosad najveća, budući da je njom obuhvaćeno više od 13.000 dece praćene od prvih godina života, pa dok nisu napunila sedam godina, prenosi Reuters.
     
    Od ove dece 45 odsto nije patilo od problema s disanjem tokom noći (hrkanja, disanja na usta, povremenog kratkog prekida disanja itd.), dok su ostala deca imala pomenute simptome u nekom razdoblju.
     
    Njujorški tim je osam odsto dece ubrojao u grupu „najtežih slučajeva“. To su deca kod kojih su se problemi s disanjem pojavili između druge i treće godine i otad postali hronični.
     
    Do sedme godine 13,5 odsto dece koja su imala noćne probleme s disanjem je patilo od problema ponašanja ili emocionalnih smetnji, kao što su kombinacija manjka pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), anksioznost itd.
     
    Kod dece koja su normalno spavala, procenat onih s navedenim problemima bio je svega osam odsto, dok je u grupi pomenutih najtežih slučajeva gotovo 18 odsto patilo od problema ponašanja i emocionalnih smetnji. Ta deca su bila pod 72 odsto većim rizikom od rečenih problema nego njihovi vršnjaci koji su normalno disali tokom noći.
     
    Veza između neadekvatnog noćnog disanja i rečenih psiholoških problema opstala je i pošto su uzeti u obzir faktori kao što su prihodi i obrazovanje roditelja, rasa, težina dece na rođenju i eventualno konzumiranje duvana od strane majke tokom trudnoće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE