Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Peta žrtva ptičijeg gripa u Indoneziji

    Na indonežanskom ostrvu Sumatri jedna dvadesetčetvorogodišnja žena umrla je od ptičjeg gripa i to je peta žrtva od ovog smrtonosnog gripa ove godine, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.
     
    „Ona je bila pozitivna na test za virus H5N1 koji je ispitan u laboratoriji ministarstva zdravlja“, rekla je AFP-u šef odseka za infektivne bolesti prenosive sa životinja Rita Kusriastuti.
     
    Zabrinutost od ptičijeg gripa porasla je u Aziji od kada je Kina krajem decembra izvestila o prvoj žrtvi od virusa H5N1 u prethodnih 18 meseci. Od tada je još nekoliko osoba umrlo u Kini od ptičjeg gripa prema nalazima ministarstva zdravlja.
     
    Indonezija je zemlja koju je najteže pogodio ptičji grip sa 150 smrtnih slučajeva registrovanih između 2003. i 2011. prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Devetoro Indonežana je umrlo od tog virusa prošle godine.
     
    „Zaražena žena je živela u oblasti gde ima mnogo gusaka i kokoški. Ona je imala živinu u svojoj kući“, rekla je Kusriastuti, dodajući da je mlada Indonežanka umrla 1. marta u bolnici u mestu Bengkulu.
     
    Za virus je tipično da se prenosi sa ptica na ljude direktnim kontaktom, ali stručnjaci strahuju da bi on mogao mutirati u formu koja je lako prenosiva među ljudima, što bi moglo da izazove smrt miliona ako bi došlo do eventualne pandemije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE