Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Da li su ovo neboderi budućnosti?

    Američki magazin eVolo svake godine organizuje takmičenje za ideje i koncepte koji donose nešto novo i inovativno u dizajnu i nameni nebodera. Svrha je pronaći nove ideje koje redefinišu dizajn visokih zgrada kroz upotrebu novih tehnologija, materijala, programa, prostorne organizacije…
     
    ove godine prvo mesto zauzeo je projekat „vodenih tornjeva Himalaje„. Reč je o konceptu zgrade smeštene visoko u Himalajama u kojoj bi se voda skupljala i skladištila u vreme kišne sezone, a zatim redistribuirala kada nastupi suša u područjima ispod planina.
     
    Drugo mesto osvojio je koncept „zgrade-flastera„, odnosno strukture koja bi bila izgrađena doslovno preko erodiranog brda, a njena svrha je ponovno naseljavanje uništenog područja i nanovo uspostavljanje ekološke ravnoteže.
     
    Na trećem mestu se našla zanimljiva ideja nebodera koji bi služio kao odlagalište smeća, ali istovremeno i kao izvor energije, putem razgradnje samog otpada.
     
    Na takmičenju se našlo još nekoliko vrlo zanimljivih ideja poput pokretnih nebodera, zgrada pod vodom, kao i nebodera kao svojevrsnih utvrđenja zamišljenih da služe kao utočište u slučaju katastrofa. Zanimljiv je i konsept pokretnih podvodnih zgrada čija je svrha prikupljanje i prerada plastičnog otpada iz mora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE