Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banja Luka: Novi lekovi na A i B listi

    Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS od ovog meseca dostupno je osam novih lekova, koji su uvršteni na A i B listu lekova.

    Time je lista lekova proširena na oko 1.300 medikamenata, koji su potpuno besplatni ili osiguranici plaćaju 10, odnosno 50 odsto cene.
     
    Na listu A svrstan je dijetetski preparat za obolele od cistične fibroze, lek u obliku čepića za ulcerozni proktitis, sirup i tablete za epilepsiju kao i tablete za obolele od Vilsonove bolesti.
     
    Na listu A svrstan je i lek za prevenciju venske tromboembolije kod ortopedskih zahvata donjih ekstremiteta. Ovaj lek se inače nalazio na listi B, pa su osiguranici plaćali 50 odsto cene, a sada će plaćati samo participaciju u iznosu od 10 odsto cene, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja te obaveze.
     
    Na listu B stavljene su tablete za terapiju ulkusa želuca, oralni antihiperglikemici za obolele od dijabetesa tipa dva, i lek za oboljenja srca.
     
    Uvođenje ovih lekova na listu lekova koji se izdaju na recept omogućeno je postignutim dogovorom sa pojedinim proizvođačima da snize cenu svojih proizvoda koji su zastupljeni na listi.
     
    „Kada se proširuje lista lekova, na listu se stavljaju svi registrovani lekovi istog hemijskog sastava, doze i oblika, čime je onemogućen monopolski položaj bilo kog proizvođača. Prema tome, uvođenjem osam novih lekova zapravo je na listu stavljeno više od 40 lekova istog hemijskog sastava, doze i oblika, ali različitih komercijalnih naziva, odnosno različitih proizvođača“, kazala je Darija Filipović, portparol FZO RS.
     
    Inače, listom lekova koji se izdaju na recept obuhvaćeni su lekovi koje Fond finansira u stoodstotnom iznosu, odnosno sa 90 odsto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja participacije – lista A i A1, i lekovi u čijoj ceni Fond učestvuje sa 50 odsto – lista B.
     
    „Osim lekova na recept, osiguranim licima su dostupni i lekovi sa bolničke liste, lekovi sa liste obaveznih lekova u domovima zdravlja i lista citostatika. Za sve navedene lekove Fond godišnje troši više od trećine ukupnog budžeta“, kazala je Filipovićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE