Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obilaznica stvara uslove za novu industrijsku zonu od Batajnice do Dobanovaca

    Završetkom obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, biće stvoreni uslovi da se u tom delu grada formira nova industrijska zona, u koju će moći da dođe veliki broj investitora, izjavili su danas ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

    Obilazeći sa novinarima radove na izgradnji petlje Batajnica, oni su ponovili da će obilaznica od Batajnice do Kružnog puta biti završena do maja, čime će teški saobraćaj biti izmešten iz centra Beograda. Mrkonjić je istakao da je obilaznica oko Beograda jedan od najvažnijih delova Koridora 10 i da na izgradnji petlje Batajnica, koja je za graditelje veoma zahtevna, nema nijedne strane firme.

    Petlja Batajnica je jedan od najtežih objekata na obilaznici, s obzirom na to da se grade dve mostovske konstrukcije dugačke po kilometar i po, rekao je Antić i pohvalio radnike koji u velikom broju rade i nedeljom. Izgradnjom obilaznice, prema njegovim rečima, moći će da se formira moderna industrijska zona, u kojoj će moći da se otvori veliki broj fabrika i novih radnih mesta.

    „Razvoj infrastrukture je velika šansa za Beograd i srpsku privredu“, istakao je Antić, dodajući da gradnja celog poteza obilaznice od Batajnice do Dobanovaca, u punom profilu, košta između 65 i 70 miliona evra, kao i da će ta investicija moći da se vrati u narednih nekoliko godina.

    Antić je kazao da će Batajnička petlja biti važna i za novi most od Zemuna do Borče koji će, prema njegovim rečima, biti pušten u saobraćaj 2014. godine.

    Prošle nedelje je postignut konačan dogovor oko raseljavanja stanovnika Pregrevice, zbog kojih kineski partneri sa zemunske strane nisu mogli u punom kapacitetu da izvode radove na gradnji mosta, rekao je predsednik Skupštine grada i dodao da će sve porodice, njih više od 60, dobiti odgovarajući smeštaj.

    Antić je podsetio da je nedavno raspisan tender i za izgradnju punog profila obilaznice, odnosno druge trake autoputa od Dobanovačke petlje do Ostružničkog mosta, koji će biti završen do aprila i najavio da će ove godine početi radovi.

    Direktor firme „MBA Miljković“, koja izvodi radove na petlji kod Batajnice i od Orlovače do tunela Straževica, Branko Miljković je kazao da se trenutno na obilaznici gradi petlja Batajnica, deo od Batajnice do Dobanovaca i od Orlovače do Kružnog puta, koji povezuje obilaznicu sa Bubanj Potokom.

    U okviru petlje Batajnica planirana je izgradnja dva vijadukta od po jedan i po kilometar, kao produžetak autoputa od Novog Sada prema Dobanovcima. Konstrukcija se sastoji od levog i desnog mosta sa po dve prilazne rampe, a svaki od mostova se sastoji od četiri razdvojene konstrukcije. Na desnom mostu je urađen najveći deo radova, a počela je i gradnja levog mosta.

    Na trasi od Ibarske magistrale do Straževice u toku su radovi na izgradnji tri velika mosta – most „13“ preko Kijevskog potoka dužine 555 metara, most „14“ dužine 73 metra i most „15“ preko Topčiderske doline u dužini od 661 metar, kao i trasa između mostova u dužini od 3,8 kilometara.

    Trasa obilaznice oko Beograda je dugačka nešto više od 40 kilometara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE