Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osnovci ne znaju mnogo o obnovljivim izvorima energije

    Beogradski osnovci znaju šta je reciklaža, ali polovina ne zna da su voda i vazduh obnovljivi izvori energije, pokazalo je mini istraživanje kompanije Henkel Srbija sprovedeno u nekoliko beogradskih osnovnih škola.

    U saopštenju se navodi da je istraživanje sprovedeno medju djacima trećeg i četvrtog razreda kako bi se dobili podaci koliko najmladji znaju o reciklaži i zaštiti životne sredine. Anketirano je ukupno 649 djaka u školama „Laza Kostić“, „Svetozar Marković“, „Karađorde“ i „Skadarlija“. Anketa je pokazala da su beogradski osnovci upoznati sa osnovnim ekološkim pojmovima i da brinu o životnoj sredini.

    „Trude se da isključe svetlo ako uveče izadju iz svoje sobe (više od 90 odsto ispitanih), dok 89 odsto njih zatvara slavinu dok pere zube, štedeći na taj način vodu“, piše u saopštenju.

    Istraživanje je pokazuje i da školarci, kada se nadju napolju i pojedu sendvič ili čokoladicu, ne bacaju djubre na ulicu, već se potrude da papirić bace u kantu, ili ga stave u džep dok ne naidju na kontejner. Ispitani osnovci znaju šta je reciklaža, ali nisu dovoljno upoznati s tim šta sve može da se reciklira. Rezultati ankete pokazali su da mnogi od ispitanih djaka misle da papir ili plastika ne mogu da se recikliraju.

    Školska deca su pokazala najmanje znanja o obnovljivim, ekološki prihvatljivim izvorima energije.

    „Polovina njih ne zna da su vazduh i voda obnovljivi izvori energije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je 34 odsto njih odabralo vazduh kao neobnovljiv izvor, a 16 odsto vodu.

    Henkel je najavio i da će u martu za učenike osnovnih škola u Beogradu organizovati gledanje predstave „Ekološki otisak“, koju u okviru projekta „Eko musketari“ spremaju djaci škole „Drinka Pavlović“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE