Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vitamin E slabi kosti i „pomaže“ osteoporozi

    Japanski naučnici su objavili da su pronašli vezu između konzumiranja vitamina E i degenerativne bolesti kostiju – osteoporoze. Nova studija će baciti senku na uzimanje suplemenata u ishrani kako bismo nadomestili nedostatak nekog vitamina.
     
    Nakon proučavanja ponašanja miševa pri uzimanju suplemenata zaključeno je da je dodavanje vitamina E uticalo na tanjenje kostiju kod miševa, što ih je učinilo podložnijim oboljenjima kostiju.
     
    Osam nedelja posle ishrane koja je uključivala dodatak vitamina E, miševi su dobili osteoporozu, objavljeno je u žurnalu Medicina prirode.
     
    Vođa istraživačkog tima, Šu Takeda, je rekao da vitamin E stimuliše ćelije koje oslabljuju kosti i polako ih u potpunosti uništavaju, prenosi agencija AFP.
     
    Osteoporoza je bolest kostiju koja nastaje stanjivanjem kostiju, a zatim utiče i na gustinu kostiju. Često pogađa starije ljude i to uglavnom žene, koje su, kada jednom obole od osteoporoze, podložnije lomovima kostiju.
     
    Vitamin E se uglavnom nalazi u ulju i nekom koštunjavom voću, poznat je kao prirodan antioksidant i veruje se da usporava starenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE