Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trans-masne kiseline izazivaju šlog kod žena

    Starije žene koje konzumiraju znatne količine trans-masti, koje se mogu naći u prženoj hrani i pekarskim proizvodima, izložene su većem riziku od šloga nego one koje se hrane drugačije, ukazuje američka studija obavljena na Univerzitetu Severne Karoline.
     
    Aspirin, međutim, može da smanji taj razik, takođe je utvrdio američki tim.
     
    Ovi zaključci počivaju na dosad najvećem istraživanju zdravlja i prehrambenih navika žena posle menopauze. Njime je obuhvaćeno 87.025 žena starosti od 50 do 79 godina.
     
    Na početku istraživanja sve ispitanice su bile manje – više dobrog zdravlja. Žene za koje je utvrđeno da su dnevno u proseku konzumirale 6,1 gram trans-masnih kiselina su, kako se pokazalo, bile pod 39 odsto većim rizikom od šloga od onih koje su konzumirale svega 2,2 grama trans-masti dnevno.
     
    S druge strane, nije utvrđena nikakva veza između sklonosti šlogu i ukupnog unosa masti u ishrani, niti unosa holesterola kroz hranu. Da bi smanjile rizik od šloga, žene posle menopauze bi, prema preporuci tima iz Severne Karoline, trebalo da smanje unoz trans-masti, kao i da u preventivne svrhe koriste aspirin.
     
    Trans-masti su u prirodi veoma retke, ali ih ima u u prerađenoj hrani, kao rezultat tzv. „parcijalne hidrogenacije“ – procesa pretvanja tečnog biljnog ulja u čvrstu masnoću.
     
    Upotreba ovih nezdravih masti u SAD je u opadanju, zahvaljujući zdravstvenim kampanjama pa i brojnim propisima kojima se zabranjuju u restoranima brze hrane i uopšte u proizvodnji prehrambenih artikala.
     
    Žene koje konzumiraju znatnije količine trans-masnoća često imaju i druge nezdrave navike – nedovoljno su fizički aktivne, puše, a i dijabetes je među njima češći, upozorava stručnjak za ishranu Nensi Kuperman, koja nije učestvovala u pomenutoj studiji.
     
    Ona zaključuje da bi podsticanje žena da se izbalansirano hrane, koristeći zdrava biljna ulja, i da budu fizički aktivne, moglo da predstavlja značajan korak u prevenciji šloga i drugih oboljenja čiji je izvor u nezdravom načinu života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE