Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niš: Sve više malignih oboljenja

    Tokom prošle godine na Klinici za onkologiju registovano je 3.700 novih pacijenata obolelih od karcinoma, dok je pre 10 godina bilo 1.500 novoobolelih. Pacijenti su sve mlađi, a neki karcinomi su od tri (ginekološka regija) do šest (prostata) puta učestaliji.
     
    Prof. dr Svetislav Vrbić, direktor Klinike za onkologiju, kaže da i pored toga što se nalaze na tri različita punkta, prate evropske standarde u lečenju najtežih pacijenata. Posle dve godine primene nove metode „konformalne radioterapije“, dobili su potvrdu, sertifikat Svetske atomske agencije da ispunjavaju sve uslove za primenu ove terapije.
     
    Profesor Vrbić kaže da su lane otkrili rak dojke kod 713 žena, kod njih 499 rak na ginekološkim organima, 795 na organima za varenje ili 627 na urološkim.
     
    – Jedino što može da pomogne da se izborimo sa ovim sumornim brojkama je skrining. Veliki je napredak što će on biti zakonska obaveza za rizične grupe i starije od 50 godina. Rak grlića materice je apsolutno izlečiv, ali nažalost, kod nas nije. Potrebno je samo da svaka žena dva puta godišnje kontroliše zdravlje. Isto je i sa rakom dojke, koji se u naprednim zemljama otkriva u fazi kada je manji od dva centimetra. Često insistiram kod članova porodice pacijenata da i oni urade preglede.
     
    Klinika za onkologiju zbrinjava 2,2 miliona stanovnika sa juga Srbije, a zbog nedostatka prostora još su raštrkani na tri lokacije od kojih je jedna udaljena 12,5 kilometara u Knez Selu. Obave po 350 zračenja dnevno i jedini su u Srbiji kod kojih nema liste čekanja.
     
    – Uspeli smo ravnopravno sa kolegama iz Beograda i Sremske Kamenice, koji već 15 godina imaju iskustva, da se nađemo na listi centara gde se uspešno primenjuje metoda konformalne radioterapije. Ovom metodom direktno se „napada“ tkivo tumora, dok su ostali organi pošteđeni zračenja, a time i oštećenja. Drastično se smanjio broj pacijenata koji odustaju od terapije, jer prosto ne mogu da je izdrže.
     
    Na Klinici za onkologiju pacijenti redovno primaju terapiju i trenutno ima svih citostatika. Profesor Vrbić priznaje da imaju problema sa nabavkom „5-fluorouracila“, jer je on neophodan za terapiju lečenja raka na debelom crevu, koji je po učestalosti drugi kod oba pola.
     
    – Naše nedeljne potrebe su više od 60.000 mililitara, jer je po pacijentu potrebno 20 ampula za jedan ciklus. Problem je što on nema zamenu, odnosno ima, ali je ona preskupa za naše prilike – kaže Vrbić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE