Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Neizvesna izgradnja centra za preradu opasnog otpada

    Nijedna opština ne želi da se na njenoj teritoriji izgradi postrojenje za preradu opasnog industrijskog otpada, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, istakavši da je otpor u javnosti bespotreban i da takva postojenja nisu opasna po zdravlje ljudi.


    Dulić je, na trećoj godišnjoj konferenciji „Zelena Srbija“, naveo da je još neizvesno kada će Srbiji dobiti to postrojenje, koja imaju sve evropske zemlje.

    Opasni otpad iz Srbije se uništava u inostranstvu, a EU je odložila pomoć za izgradnju takvog postrojenja jer još nije pronađena lokacija.

    Ministar je izjavio da je to osetljivo pitanje zbog nedovoljne informisanosti građana i pogrešne slike o tome, kao i da taj projekat sprečavaju pojedine partije vođene trenutnim političkim interesima.

    Ističući da se u nekim evropskim zemljama takva postrojenja nalaze uz same gradove, Dulić je pozvao medije u Srbiji da pomognu u rešavanju tog problema.

    Izgradnjom takvog postojenja bili bi smanjeni troškovi privrede i to bi doprinelo povećanju njene konkurentnosti, dodao je resorni ministar.

    U Srbiji, prema podacima ministarstva, godišnje nastane oko 40.000 tona neorganskog industrijskog otpada, a od ukupnih količina otpada u EU opasan otpad čini četiri odsto, odnosno oko 90 miliona tona godišnje.

    Ranije je bilo predviđeno nekoliko lokacija za izgradnju postrojenja za preradu opasnog otpada, kao što su Ćuprija, Šabac, Ćićevac, Žitište (kod Zrenjanina). Lokalne samouprave su odbile ponude, iako je EU spremna da u potpunosti plati realizaciju tog projekta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE