Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregoreksija: Kontrolisanje težine tokom i nakon trudnoće

    Da bi u trudnoći izgledale vitko i privlačno, neke trudnice gladuju i preterano vežbaju, pa tako dovode u opasnost i svoje i zdravlje svoje bebe. Posle anoreksije, pojavila se pregoreksija, novi termin koji označava poremećaj ishrane. Reč je o trendu opsesivnog praćenja dobijene težine u trudnoći i skidanja kilograma pre i posle porođaja.
     
    Termin pregoreksija dolazi od engleske reči pregnancy (trudnoća) i grčke orexis (apetit). Lekari procenjuju da skoro jedna od dvadeset trudnica u Europi pati od poremećaja ishrane u trudnoći. Većina žena krije problem i pripisuje ga simptomima u trudnoći, kao što je jutarnja mučnina.
     
    Prema mišljenju stručnjaka, poznate majke (Nikol Kidmen, Viktorija Bekam), koje su u trudnoći bile izuzetno mršave, podstiču ostale žene da u trudnoći gladuju i vežbaju kako bi ostale mršave i ubrzale povratak u svoj konfekcijski broj nakon porođaja.
     
    Temelj ishrane u trudnoći treba da bude na manjim obrocima, više puta dnevno. Problemi poremećaja ishhrane u trudnoći mogu da budu brojni, ali neke žene ne mogu da se suoče sa trudnoćom i promenama koje se događaju. Osim sa ginekologom, dobro je da se posavetuju i sa psihologom kako bi im pomogao da reše problem. Više od četvrtine žena koje pate od simptoma pregoreksije uzima laksative tokom trudnoće i to u prvom tromesečju, a njih 30% redovno povraća tokom prvih pet meseci. Takođe, oko 30% trudnica naporno vežba.
     
    Lekari često naglašavaju da u trudnoći žena treba da dobije oko 10 kg da bi ostala zdrava i donela na svet zdravo dete. Čak i ako ima višak kilograma, lekari ne savetuju dijetu, već zdraviju ishranu. U trudnoći savetuju vežbe, ali lagane, kao što su šetnja, vožnja bicikla i plivanje, dok su aerobik i vežbe u teretani zabranjeni, naročito u poslednjem tromesečju, jer su ligamenti mekši, pa je mogućnost povreda veća.
     
    Problem pregoreksije više je nego alarmantan. Žene koje pate od poremećaja ishrane mogu da rode pre vremena ili da imaju spontani pobačaj. Gubitak kilograma u trudnoći može da dovede do promena u metabolizmu, kao i do komplikacija tokom porođaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE