Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Sad: Šuga, zauške i vaši se vraćaju

    Šuga, zauške i vaši, virusi i paraziti, verni pratioci krize ranijih godinama, dve decenije od poslednje epidemije, gotovo neočekivano, „vratili“ su se u Novi Sad. Od početka godine lekarima se za pomoć obratilo 60 odsto više obolelih u odnosu na prošlu godinu. Jedan od razloga za porast su prazni novčanici, zbog kojih nekolicina ne održava dovoljnu ličnu higijenu i čistoću domaćinstva, dok je većini, koja se nezdravo i oskudno hrani, imunitet znatno oslabio. Pored toga, nekadašnji efikasni lekovi za te stare „boljke“ više se i ne proizvode, već lekari preporučuju kremove bez recepta i sa previsokom cenom.
     
    Redovne kontrole Instituta za javno zdravlje Vojvodine utvrdile su da je u januaru njih 260 zaraženo šugom, 30 je bolovalo od zauški, dok je nemoguće utvrditi broj onih u čijoj se vlasima kriju vaši.
     
    Šuga se periodično javlja tokom cele godine kod siromašnih sugrađana iz Velikog rita i „Bangladeša“, koji žive u neadekvatnim uslovima. Uz lošu higijenu i ishranu, i besparicu, zbog toga što oboleli nemaju dovoljno novca da kupe, ne tako jeftin, jedini preparat za lečenje, koji se danas koristi – krem na bazi sumpora, koji se može kupiti – bolest se brzo širi.
     
    – Epidemiološke povezanosti između pacijenata nema, a lekarima su se javljali pojedinci sa blažim simptomima. Međutim, oni su potencijalni prenosioci šuge na ostale članove porodice – navela je i načelnica dermatološke službe Doma zdravlja dr Jadranka Janković.
     
     – Parazit može da preživi tri dana van ljudskog tela, pa je neophodno i temeljno čišćenje garderobe i domaćinstava, da se bolest ne bi uvek iznova vraćala. Inkubacija traje tri nedelje, a lečenje najmanje nedelju dana.
     
    Za razliku od ovih pacijenata, oni koji su ranije preležali zauške, ne mogu ponovo da se zaraze. Ali se ovaj virus brže širi: prenosi se kapljično, putem kijanja, zajedničkom upotrebom ličnih stvari, pribora za piće i jelo.
     
    Kako navode u Institutu, broj onih u čijoj kosi su vaši, nemoguće je utvrditi, jer se od tog parazita Novosađani sami leče – iščešljavanjem vlasišta gustim češljem i pranjem kose specijalnim šamponom protiv vaši. Za razliku od prethodne dve „boljke siromašnih“, vaši „napadaju“ istog domaćina bezbroj puta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE