Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odobrene tablete protiv gojaznosti uprkos rizicima

    Uprkos zdravstvenim rizicima, Američka agencija za hranu i lekove je odobrila nove tablete protiv gojaznosti, Qnexa.

    U kliničkom testiranju kojim su obuhvaćene 4.323 osobe, učesnici su izgubili u proseku deset posto ukupne telesne težine koristeći ove tablete.

    Međutim, pre dve godine je obavljeno istraživanje prema kojem je lek Qnexa uzrokovao neka od srčanih problema ispitanicima koji su ga koristili.

    Američka agencija za hranu i lijekove ipak je odobrila lek na osnovu obećanja. Naime, kompanija Vivus Inc., koja proizvodi Qnexu, je obećala da će paziti na pacijente koji budu pili ove tablete i sarađivati sa njima, kako bi izbegli zdravstvene probleme.

    Takođe su obećali da će samo nekoliko registrovanih kompanija dozvoliti distribuciju leka.

    „Znaćemo kome je lek prepisan i ko je dobavljač. Preduzimamo sve da neželjene efekte svedemo na minimum i pažljivo ćemo posmatrati naše pacijente“, rekla je direktorka Vivusa, Barbara Trupin, obraćajući se Američkoj agenciji za hranu i lekove, prenosi agencija Associated Press.

    Qnexa funkcioniše po principu suzbijanja apetita i osećaja gladi, kao i povećanja osećaja sitosti. Do sada je samo jednom leku protiv gojaznosti odobrena legalna prodaja. To je Xenical koji sprečava apsorpciju masnoća. Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama se dve trećine ljudi smatra gojaznim ili na ivici gojaznost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE