Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska Ina se povlači iz Sirije

    Hrvatska naftna kompanija Ina mora da se povuče iz Sirije pošto je Vlada Hrvatske donela odluku kojom se Hrvatska pridružuje sankcijama EU prema toj državi.
     
    „Ina sad mora da se potpuno povuče iz Sirije, a ovom odlukom pravno se štiti interes te firme“, izjavio je premijer Zoran Milanović.
     
    On je dodao da će, kad se situacija stabilizuje, vlada tražiti zaštitu interesa hrvatskih preduzeća.
     
    Ina, inače, u Siriji ima koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte i plina.
     
    Prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić rekao je da su posledice te odluke ozbiljne i dodao da je dobit Ine u prošloj godina bila oko dve milijarde kuna (oko 263 miliona evra), a većina je vezana za Siriju. On je objasnio da je ova Vladina odluka bila jedini način da se sačuva koncesija.

    Ina je saopštila da će u potpunosti poštovati odluku Vlade. Ta kompanija je podsetila da su ranije povukli većinu zaposlenih iz Sirije, dok su s preostalim radnicima u stalnom kontaktu.

    Hrvatski mediji podsećaju da Ina u Siriji sprovodi istraživačko-proizvodne aktivnosti na dva bloka – Hajan i Afamija, a da je Hajan njena najuspešnija inostrana koncesija.

    Takođe se ocenjuje da će odluka o povlačenju Ine iz Sirije imati ozbiljne posledice i za državni budžet, jer će izostati očekivana dobit od poreza na dobit nacionalne naftne kompanije.

    Najveći pojedinački akcionar u Ini je mađarska naftna kompanija MOL.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE