Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beli bor protiv upale, prehlade, povišenog pritiska

    U medicinske svrhe od belog bora (pinus silvestris) koriste se katran, iglice i pupoljci, etarsko ulje dobijeno iz iglica i pupoljaka, kao i prečišćeno terpentinsko ulje.

    – Katran dobijen iz belog bora ima primenu u dermatologiji i veterinarskoj medicini, priča za „Doktor u kući“ prof. dr Zoran Maksimović sa Katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Koristi se protiv upala, za jačanje kože, protiv šugavosti – spolja u obliku lekovitih masti. Iglice i pupoljci belog bora koriste se kod povišenog krvnog pritiska, prehlade, kašlja, bronhitisa, promrzlina, zapaljenja sluzokože usta i ždrela, kao i protiv mišićnog bola.

    Primenjuju se u obliku čajnih mešavina, sirupa i tinktura za unutrašnju upotrebu, odnosno alkoholnog ili uljanog ekstrakta za spoljašnju upotrebu – obično kao kupka. Etarsko ulje belog bora koristi se i spolja i iznutra u iste svrhe kao i iglice i pupoljci. Ono veoma često nalazi primenu i u formulacijama kozmetičkih preparata za kupanje, kao što su gelovi za tuširanje i soli za kupanje. Prečišćeno terpentinsko ulje koristi se za slične indikacije kao i etarsko ali isključivo spolja. Primenjuje se u vidu lekovitih masti i gelova, obloga, emulzija, uljanih rastvora ili za inhalaciju.

    Kada je o primeni etarskog i terpentinskog ulja reč, profesor Maksimović napominje da njihova upotreba nije dozvoljena kod bronhijalne astme i velikog kašlja. Da bi se etarsko ulje pravilno primenilo za inhaliranje naš sagovornik kaže da je dovoljno tri do četiri kapi ulja na jedan litar ključale vode.

    – Kod inhalacije je važno da se temperatura vode održava na 90 stepeni – priča profesor Zoran Maksimović. – Pojedini preparati dolaze u promet sa posebno konstruisanim inhalatorima od plastičnih materijala, sa ili bez toplotne izolocije. U inhalatorima sa toplotnom izolacijom, temperatura vode ne može da padne ispod 75 stepeni ni posle 10 minuta. Ukoliko inhalator nema toplotnu izolaciju etarsko ulje se primenjuje tako što se najpre sipa polovina odmerene zapremine vrele vode, dodaju kapi, a posle pet minuta i ostatak vrele vode. Inhalacija se može sprovesti i nanošenjem nekoliko kapi etarskog ulja na suvu maramicu, ili uzglavlje kreveta na kojem pacijent miruje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE