Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstava BDP-a „Doktor D.“ o menjanju identiteta

    Predstava „Doktor D.“ po tekstu i u režiji Gorana Markovića biće premijerno izvedena 23. februara na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, najavila je direktorka tog teatra Maša Mihailović.
     
    Autor je istakao da se tekst bavi pitanjem identiteta i govori „o čoveku koji je progonjen i beži, a tokom onoga što mu se događa shvata da je progonjen od samog sebe“. „Ovde je to aktuelna tema – ljudi koji beže i menjaju identitet, ali mene je interesovalo šta se dešava unutar tog čoveka, prvo tehnički, a zatim i suštinski“, rekao je Marković na konferenciji za novinare. On je naglasio da je reč o fikciji, a ne rekonstrukciji novinskih napisa i da „glavni lik nije ni Karadžić, ni Gotovina, ni neki konkretni kriminalac“. Početni tekst, inspirisan pričom o doktoru Džekilu i mister Hajdu, žanrovski je bio između komedije i mračnog kafkijanskog zapleta.

    Izborom glumca Dragana Petrovića za kompleksnu glavnu ulogu komad je dobio na lakoći, a nije izgubio dubinu, ocenio je Marković. Dramaturg Ivana Dimić dodala je da ova drama priča o progonjenom čoveku koji se skriva i menja identitet, dok na kraju i sam ne poveruje da je neko drugi. Petrović je rekao da je njegov lik K. na početku predstave bivši zvaničnik koji je imao moć i poziciju.

    Zbog određenih postupaka koji se nisu svideli onima sa kojima je sarađivao, a koji su jača strana, mora da se skloni. On je napomenuo da tekst govori i o tome kako čovek ima sposobnost da u svom životu, u interpersonalnim komunikacijama, učini neverovatne stvari koje prevazilaze njegove snage da to podnese i zato beži, pokušava da promeni identitet. Rad na predstavi opisao je kao zadovoljstvo jer „Marković u tančine poznaje glumačku prirodu i ne ljuti se kada mu glumci ‘dopisuju’ tekst“, a slično su rekli i ostali glumci, otkrivajući da će K. preći u svet alternativne medicine, potom otići u monahe… U ansamblu su Pavle Pekić, Dragiša Milojković, Slobodan Ćustić, Srđan Dedić, Savo Radović, Milica Zarić i Slobodan Boda Ninković.

    Scenografiju, koju je reditelj zamislio kao igru ogledala sa beskrajnim umnožavanjem odraza, realizovao je Nebojša Veselinović, kostimograf je Ljiljana Petrović, a kompozitor Zoran Simjanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE