Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Montefarm: Lekovi stižu krajem meseca

    U državnim apotekama „Montefarm“ trenutno nedostaje oko 15 preparata iz grupe za lečenje kardiovaskularnih bolesti, gastrointestinalnog trakta i antibiotici.

    Prema rečima direktora te ustanove, Budimira Sanišića, trenutna nestašica lekova u apotekama  trebala bi biti stabilizovana do kraja meseca.

    Pacijenti koji su se proteklih dana obraćali “Vijestima” revoltirani što su primorani da kupuju propisane lekove, kazali su da u javnim apotekama između ostalih nema palitreksa, sintroma 4, loprila, bromazepama, neodeksana, raptena duo.

    “U toku je realizacija tendera i nadamo se da ćemo,ako nam vremenske prilike dozvole, u narednih deset dana imati dovoljne količine lekova u našim apotekama, sa važeće pozitivne liste. Za pojedine lekove u apotekama postoje zamene”, uverava Stanišić.

    On je obijasnio da će za nove lekove koji će se naći na pozitivnoj listi Fonda, tender po zakonu biti raspisan tek nakon što ona bude objavljena u Službenom listu.

    Problem nestašice lekova u Montefarmovim apotekama, osim kašnjenja sa tenderskom procedurom, dodatno povećan nakon što je od prvog januara ove godine“Galenike CG”prestala da izdaje lekove na recept.

    “Svakako da je to povećalo potrošnju lekova, jer nismo planirali tih oko dvadeset odsto više lekova koje je osiguranicima izdavala “Galenika”.Koliko sam upoznat, do kraja meseca bi trebalo da dođe do konačnog dogovora između Fonda za zdravstveno osiguranje i “Galenike” kako bi građani ponovo mogli da podižu lekove u tim apotekama”, kazao je Stanišić.

    Ministar zdravlja Miodrag Radunović nedavno je izjavio da je “Montefarmu naloženo da deo nedostajućih lekova nabavi šoping metodom i neposrednim pregovaranjem“.

    On je tada istakao da je za deo nabavke lekova neophodno da se uradi aneks ugovora sa postojećim dobavljačina , da bi se u roku od 30 dana , dok se ne završi tenderska procedura, prevazišle eventualne nestašice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE