Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Hepatitis C smrtonosniji od HIV-a

    Danas više Amerikanaca umire od hepatitisa C nego od HIV-a, pokazuje statistika slučajeva iz perioda od 1997 do 2007. godine.

    Oko 3,2 miliona Amerikanaca inficirano je hepatitisom C, koji je uzrok raka i ciroze jetre a čak polovina obolelih ne zna da je zaražena.

    Hepatitis C se širi putem igle koja se koristi za drogu, sumnjivih transfuzije krvi i preko nezaštićenih seksualnih odnosa. U nekim slučajevima bolest prelazi i sa majke na dete.

    Neophodno je da se podigne svest o ovoj bolesti i navesti ljude da se pregledaju, naročito ako su se nalazili u rizičnim situacijama.

    Za hepatitis B postoji vakcina, ali za hepatitis C još uvek nije pronađena. Ako se trend umiranja od ove bolesti nastavi istim tempom, za 20 godina biće 35.000 smrtnih slučajeva godišnje samo u SAD.

    “Ono što trenutno možemo da učinimo po ovom pitanju jeste rutinski pregled,” kaže dr Judžin Šif.

    Trenutni tretman bolesti podrazumeva koktel lekova, uključujući antiviral i interferon, koje mnogi ljudi teško podnose.

    Za dve godine biće dostupan i tretman bez interferona, što znači i manje neželjenih efekata i pacijenti će lakše podnositi terapiju.

    Još jedan tretman podrazumeva druga dva leka – bocepravir i telaprevir – kao dodatak prethodnim. Ta terapija je, međutim, prilično skupa iako bi pomoću njega pacijenti imali duži i kvalitetniji život.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE