Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena pšenice raste na svetskom tržištu

    Cene pšenice su na berzi u Parizu po zaključenju poslovanja u ponedjeljak porasle treći put za redom pod uticajem strahovanja da će nepovoljne vremenske prilike u Ukrajini rezultirati niskim rodom ozimih sorti i prinuditi Kijev da smanji izvoz.


    Pšenica za isporuke u maju je 20. februara poskupela za 0,8 odsto na 211,5 evra za tonu, dok se najaktivniji ugovori za isporuke u novembru poskupeli za 1,4 odsto na 196,5 evra za tonu.

    U elektronskom trgovanju cene su danas stabilizovane na juče ostvarenom nivou, prenosi njujorška agencija Blumberg.

    Ukrajinski mediji  objavljuju da je vlada preporučila trgovcima žitom da ograniče izvoz pšenice u tekućoj poljoprivrednoj sezoni, koja se završava 30. juna.

    Preporuke će se ponovo razmotriti sredinom aprila, kada će biti jasnija situacija sa rodom ozime pšenice i setvom jarih žita. Za sada su brojne izvozno orijentisane kompanije obustavile kupovinu hlebnog žita iz ukrajinskih silosa.

    Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) je prošle nedjelje snizilo prognozu izvoza pšenice iz Ukrajine u 2011-2012. poljoprivrednoj godini na šest miliona tona sa ranije očekivanih sedam miliona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE