Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Autizam se prepoznaje u 6. mesecu

    Promene u mozgu koje mogu dovesti do autizma vidljive su već u šestom mesecu bebinog života, pokazala su nedavna istraživanja.
     
    Iako rani znaci autizma poput problema u komunikaciji i repetitivnog ponašanja mogu biti vidljivi u prvoj godini života, problemi u uspostavljanju veza između različitih delova mozga prepoznaju se i nekoliko meseci ranije, pokazala su istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Severnoj Karolini.

    „Postoji dokaz da autizam pogađa različite delove mozga koji komuniciraju međusobno. Ova studija potvrđuje da atipičan razvoj počinje u ranom periodu života“, objašnjava Geri Doson, glavni referent udruženja Autism Speaks.

    „Ova otkrića povećavaju mogućnost da se pronađu adekvatni lekovi za autizam i pre pojave simptoma“, smatra ona.

    Ipak, nije poznato da li se ove promene u mozgu dešavaju samo kod autistične dece. U studiji je skeniran mozak kod 92 bebe čija su braća i sestre imale autizam, što je ovu decu stavljalo u visok rizik od obolevanja.

    Od 28 dece kod koje su već nastupili simptomi autizma, skener je pokazao promene u beloj moždanoj masi, za razliku od onih koji nisu imali taj poremećaj. Ovakve razlike ukazuju da je razvoj bele moždane mase pogođen tokom ranog detinjstva i to baš onda kada mozak treba da napravi važne sinapse. Zato naučnici smatraju da se autizam javlja kao posledica rane promene u procesima uspostavljanja veza između pojedinih delova mozga.

    Studija koja je došla do ovih otkrića deo je opširnijih istraživanja kojim je obuhvaćeno 400 dece koja su u visokom riziku od dobijanja tog poremećaja i 150 koji nemaju predispozicije za autizam.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE