Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez većih problema u klinikama

    Sneg je doneo probleme i zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Na pojedinim odeljenjima krovovi prokišnjavaju, voda pravi velike probleme, izmešteni su pacijenti, otkazuju se prijemi.


    Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović rekao je da je od 400 zdravstvenih ustanova, u 37 bilo određenih problema koji su u toku prošle nedelje sanirani i ono što je najvažnije, kako kaže, to nije uticalo, posle 24 sata od nastanka problema, na uredno definisanje terapijskog i dijagnostičkog programa.

    „U ovom momentu mi vršimo evidenciju svega onoga što su nepogode učinile i Ministarstvo zdravlja će već naredne nedelje imati bilanse ove vanredne katastrofe“, rekao je Simonović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

    Prema njegovim rečima, zdravstvene ustanove i radnici ne samo što su učestvovali u prevazilaženju problema u samim ustanovama, već i van njih učestvujući u radu mobilnih ekipa štabova za vanredne situacije.

    „Što se tuče štete, kada se naprave bilansi videće se kakve je ona prirode, jer se ovo ne dešava svaki dan i postoje određeni evidentirani kvarovi koji su lako otklonjivi“, rekao je Simonović i dodao da su posledice beznačajne u odnosu na veličinu zdravstvenog sistema.

    Državni sekretar kaže da zdravstveni sistem normalno funkcioniše, ima lekova i da dijagnostika normalno radi.

    Građani nisu oštećeni 


    Govoreći o kartelskom sporazumu između sedam najvećih farmaceutskih proizvođača lekova i šest veledogerija, Simonović je rekao da u celoj toj priči građani nisu oštećeni.

    „Ne treba zaboraviti da je 2008. godine Vlada na predlog Ministarstva zdravlja i Ministarstva trgovine utvrdila maksimalne visine maloprodajnih i velikoprodajnih marži, koje su na nivou šest posto veleprodaje, odnosno 12 posto maloprodaj i najniže su u regionu“, ističe Simonović. 

    Simonović je rekao da se kod utvrđivanja cena lekova pravi poređenje sa Hrvatskom, Slovenijom i Italijom i da su cene u Srbiji 60 odsto cena lekova u tim zemljama.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja zaduženo je za sačinjavanje prvih verzija zakona o lekovima i medicinskim sredstvima kojima se daju osnovne regule za proizviodnju, promet, uvoz, izvoz, tranzit i postupanje sa lekovima, što je u skladu sa direktivama EU.

    „Zakon predviđa i postojanje nezavisnih tela koja iz svoje nadležnosti prate ostvarivanje i zakonito postupanje proizvođača, prometnika i u tom smislu Ministarstvo zdravlja nije nadležno i podržava rad Komisije za zaštitu konkurencije“, rekao je Simonović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE