Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BDP proslavlja 65. rođendan

    Dan Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), 20. februar, svečano će biti obeležen u ponedeljak uveče dodelom tradicionalnih nagrada, a time započinje i program obeležavanja jubileja – 65 godina rada.


    Ovaj teatar osnovan je pod imenom Gradsko pozorište u oktobru 1947. godine, odlukom Narodnog odbora grada Beograda. Prvi direktor bio je Obrad Nedović, a ansambl je imao 29 glumaca. Probe su održavane u Domu kulture, dok se gradio teatar na Crvenom krstu. Naredne godine izvedena je prva premijera „Mladost otaca“ – 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta. U drami Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića igrali su Milivoj Popović Mavid, Tatjana Lukjanova, Jovan Nikolić, Predrag Tasovac i drugi.

    Scena na Crvenom krstu zvanično je otvorena 20. marta 1949. godine predstavom „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Salka Repka, a Gradsko pozorište dobilo je ime Beogradsko dramsko pozorište.

    Tokom 50-ih godina, kada se tražila alternativa akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji, novi teatar je upoznavao publiku sa onim što se dešava na svetskim pozornicama, ohrabrivao prevode savremenog dramskog repertoara i uspostavljao novi pozorišni jezik.

    Beogradsko dramsko pozorište je u tom periodu postalo primer, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.

    Posle „zlatnog doba“ koje su obeležile predstave po tekstovima savremene američke i evropske dramaturgije, ovo pozorište je prolazilo kroz krize, povremene uspehe, ali i stranputice, katkad dezorijentisano u odnosu na epohu pa i na svoje primarne ciljeve, navodi se na sajtu BDP-a.

    Danas BDP nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar, uz uvećani broj produkcija i česta gostovanja.

    Bilo je godina, podsećaju u BDP-u, kada su izvođene samo dve predstave nedeljno, bilo je i pozorišnih sezona sa samo jednom premijerom. U sadašnjem periodu predstave se izvode na dve scene, sedam dana nedeljno, a ansambl redovno gostuje po Srbiji i u inostranstvu.

    Pred 65. sezonu u planu su novi dramski tekstovi, rimejkovi nekada popularnih predstava BDP-a i različite akcije sa ciljem promocije pozorišta i popularizacije pozorišne umetnosti.

    Na sutrašnjoj proslavi okupiće se zaposleni, saradnici, prijatelji i penzioneri BDP-a. Biće dodeljene godišnje nagrade za radni doprinos, kao i glavna nagrada BDP-a „Tanja Lukjanova“. U okviru proslave biće otvorene dve izložbe – postavka studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa temom „BDP kao simbol Beograda“ i izložba posvećena glumcima koji bili važan deo istorije BDP-a. Sledeća premijera najavljena je za 23. februar. Komad „Doktor D“ po svom tekstu režira Goran Marković. Njegovi roditelji – slavni glumci Olivera i Rade Marković bili su među najzaslužnijima za zlatno doba BDP-a pre pola veka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE