Koronarna bolest srca se prenosi sa oca na sina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronarna bolest srca se prenosi sa oca na sina

  Koronarna bolest srca, koja ubija hiljade ljudi svake godine, može da se prenese sa oca na sina, pokazalo je novo istraživanje.
   
  Univerzitet u Lesteru, gde je rađeno istraživanje, utvrdio je da hromosom Y, koji je deo DNK, a koji imaju muškarci, igra veliku ulogu u nasleđivanju koronarne bolesti.
   
  Istraživanje je rađeno pod vođstvom Odeljenja za kardiovaskularne bolesti i Zavoda za genetiku, trajalo je četiri godine, a finansirala ga je Fondacija za srce u Velikoj Britaniji.
   
  Bolest je nazvana koronarna arterijska zbog sužavanja krvnih sudova kroz koje krv dolazi do srca, što znači da nema prostora za dovoljan protok kiseonika, a to može da dovede do osećaja stezanja u grudima i infarkta.
   
  Britanska Fondacija za srce je utvrdila da je koronarna arterijska bolest, takođe poznata kao koronarna bolest srca, uzrokovala 88.236 smrtnih slučajeva u 2008. godini u Velikoj Britaniji, od čega je 49.665 smrtnih slučajeva muške populacije i 38.571 među ženama.
   
  Tim sa Univerziteta u Lesteru je analizirao DNK više od 3.000 muškaraca. Otkrili su da 90 posto Britanaca sa Y hromosomom spada u jednu od dve haploidne grupe, haploidnu grupu I ili R1b1b2.
   
  Rizik da će oboleti od koronarne bolesti je 50 posto veći među muškarcima koji pripadaju haploidnoj grupi I u odnosu na ostale muškarce. U ovom slučaju nisu uzeti u obzir ostali faktori koji takođe mogu da budu uzroci oboljenja poput visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i pušenja, objavio je medicinski časopis Lancet.
   
  Naučnici kažu da je posle ovog otkrića jasno da bolest možeda se naslijedi sa oca na sina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE