Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak dojke češće odnosi živote starijih žena

    Naučnici koji su proučavali hiljade žena utvrdili su da su žene koje su bile starije od 75 godina u trenutku kad im je uspostavljena dijagnoza raka dojke imale 63% veće izglede ka smrti od te bolesti od žena koje su imale manje od 65 godina u trenutku uspostavljanja dijagnoze.
     
    „Pretpostavljamo da se radi o nedostatnom lečenju. Utvrdili smo da se starije žene manje izlažu zračenju i hemoterapiji“, rekao je Stiven Džouns, medicinski direktor u US Oncology Research u Teksasu i jedan od autora istraživanja.
     
    Istraživanjem objavljenim u časopisu JAMA obuhvaćeno je gotovo 10 hiljada žena koje su već ušle u menopauzu i kojima je postavljena dijagnoza hormonski zavisnog raka dojke koji je najčešća vrsta raka dojke, raste sporije i reaguje na hormonsku terapiju.
     
    U istraživanju naučnici su utvrdili da je 5% žena kojima je dijagnoza postavljena u dobu do 65 godina i 6% onih kojima je dijagnoza postavljena u dobu od 65 do 74 godine života umrlo u periodu od 5 godina od postavljanja dijagnoze.
     
    Međutim, među ženama koje su u trenutku postavljanja dijagnoze bile starije od 75 godina umrlo je 8% žena.
     
    Skoro sve žene obuhvaćene istraživanjem bile su operisane, ali samo polovina onih iznad 75 godina prošle su zračenja, a ukupno 5% hemoterapiju.
     
    Herit Jan Lifers iz holandskog univerzitetskog medicinskog centra u Lajdenu koji je takođe učestvovao u istraživanju kaže kako se veruje da hemoterapije ne koriste u tolikoj meri starijim osobama I da ih one teže podnose, a i same pacijentkinje oklevaju kada treba da odaberu agresivniju terapiju.
     
    Stručnjaci ipak upozoravaju dalekari prilikom razmišljanja o načinu lečenja ne bi trebalo da razmišljaju o životnoj dobu osobe nego o funkcionalnom dobu, što znači da bi inače zdravim ženama u 70-im godinama života hemoterapija mogla da koristi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE