Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: Obezbeđen 5-fluorouracil

    Uspeli smo da obezbedimo još 5.000 ampula „5-fluorouracila“, i to će, posle već isporučenih 7.000, biti dovoljno da se za neko vreme reši problem nestašice jednog od osnovnih citostatika, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.
     
    Očekujem da će za mesec, a najkasnije za dva meseca, potpuno biti stabilizovano snabdevanje jedinim lekom koji nam nedostaje u terapiji onkoloških bolesnika, rekao je Stanković za „Novosti“.
     
    Iako bi ovaj citostatik od ove godine interventnim uvozom trebalo da nabavljaju same zdravstvene ustanove, ministar je rekao da je rešenje ipak u centralizovanoj nabavci, ali da će se koristiti svi raspoloživi mehanizmi, utoliko pre što je moguća zamena – lek „kseloda“, čak 50 puta skuplja.
     
    Na pitanje da li postoji način da se distributeri privole da isporučuju i jeftine lekove, kao što je ”5-fluorouracil”, koji po ampuli košta samo 200 dinara, ministar je rekao da „u situaciji kada RFZO samo za isporučene lekove duguje 28 milijardi dinara, nemamo mnogo mogućnosti da uslovljavamo distributere, tim pre što se oni trude da zajednički rešimo problem“.
     
    Stanković je rekao da, posle smene direktora Zdravstvenog centra Kraljeva, „postoji mogućnost da i neki drugi direktori budu razrešeni po raznim osnovama“.
     
    „Ima ih još koji zbog propusta u radu i nezakonitog poslovanja zdravstvenih ustanova ne bi trebalo više da obavljaju tu dužnost. Ne bih nikoga da pominjem konkretno. Svi propusti su verifikovani i videćemo šta je u ovom trenutku za te zdravstvene ustanove najbolje“, rekao je on.
     
    On je istakao da je u završnoj fazi rešavanje problema dugova zdravstvenih ustanova.
     
    „Još od novembra tražimo rešenje za 33,4 milijarde duga u zdravstvu. Sa predstavnicima Ministarstva finansija i drugih resora Vlade, RFZO i dobavljača, postignut je dogovor o reprogramiranju duga u zdravstvu, koji bi prešao u javni dug države.
     
    Proverava se i kako su ti dugovi nastali, jer neki su opravdani, ali je dobar deo napravljen mimo postojećih zakonskih okvira“, rekao je ministar Stanković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE