Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zlatibor: Gojazni mališani smršali po šest kila

    Gotovo 2.000 dece, koja su dosad u Specijalnoj bolnici ”Čigota” na Zlatiboru o trošku zdravstvenog osiguranja skidala višak kilograma, smršalo je, u proseku, šest, a pojedinačno između četiri i 11 kilograma.


    Samo za jedno dete tri nedelje medicinske rehabilitacije Republički fond zdravstvenog osiguranja košta 59.640 dinara, a na ovaj program je od 2008. godine, kada je uveden, potrošeno više od 5,5 miliona dinara. Stručnjaci, međutim, tvrde da je korist, i za državu i za pojedince, višestruka. Jer višak kilograma od najranijeg detinjstva povećava rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova, koštano-mišićnog sistema, a lečenje ovih komplikacija je za zdravstvenu kasu mnogo skuplje nego prevencija gojaznosti.

    Prve godine u programu je bilo 58, a sledeće tri između 582 i 696 dece godišnje. Uglavnom naviknuta na celodnevno sedenje ispred kompjutera ili TV, u ”Čigoti” deca ceo dan imaju aktivnosti: šetaju u prirodi, vežbaju u bazenu, plivaju, rade vežbe za jačanje mišića… Iako se na rehabilitaciji ishrana, podeljena u pet obroka, značajno razlikuje od brze hrane, grickalica i brda slatkiša, na koje su navikli kod kuće, deca se sa Zlatibora ne vraćaju izgladnela i željna da se što pre ”dohvate” hamburgera i ”koka-kole”. Jer, u ”Čigoti” ih čitav tim stručnjaka uči ne samo kako da smanje telesnu težinu nego i kako da žive zdravo.

    Program rehabilitacije, na koju se upućuju deca između 12 i 18 godina, osmislilo je Udruženje pedijatara Srbije, i u ”Čigoti” tvrde da je on jedinstven u Evropi.

    – Interesovanje za ovaj program je zaista veliko, pa nam dolaze i deca, ne samo iz Srbije nego i iz okruženja i većih evropskih centara, čiji roditelji plaćaju rehabilitaciju – kaže za ”Novosti” dr Snežana Lešović, pedijatar, načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti u ”Čigoti”.

    U RFZO kažu da gojazna deca posle tri nedelje rehabilitacije za 12 meseci mogu ponovo biti upućena u centar na Zlatiboru.

    SVAKI PETI MALIŠAN UGOJEN


    Snežana Lešović kaže da gojaznost dece i adolescenata u Srbiji poslednjih godina poprima epidemijske razmere: – U uzrastu do pet godina, prema poslednjim podacima kancelarije Unicefa u Srbiji, gojazno je 19 odsto mališana. Procenjuje se da je među adolescentima 18 odsto prekomerno uhranjeno i gojazno, što je za gotovo 50 odsto više nego 2000 godine. Zabrinjava činjenica da gojazna deca imaju sve teži stepen gojaznosti i da 60 do 85 odsto gojazne dece školskog uzrasta ostaje gojazno u odraslom dobu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE