Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivredi neophodni sistemi za navodnjavanje

    Direktor Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Prodanović, prilikom boravka u opštini Negotin obišao je radove na revitalizaciji sistema za odvodnjavanje, za koje je istakao da je jedna od najvažnijih investicija u opštini Negotin, koju finansira ministarstvo preko direkcije za vode. 


    Reč je o investiciji veoma značajnoj za poljoprivredne proizvođače u opštini Negotin čija je vrednost 62 miliona dinara i koja će biti nastavljena i u 2012. godini. Resorno ministarstvo je prošle godine sa negotinskom opštinom potpisalo i ugovor za izgradnju fekalnog kolektora za Miloševo. Radovi su u toku, a investicija ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je 22.580.000 dinara.
     
    Prodanović je između ostalog rekao da su tokom prošle godine redovno ulagana sredstva i u održavanje sistema za odbranu od poplava, za šta je ukupno izdvojeno devet miliona dinara, a za uređenje Jaseničke reke 3,4 miliona dinara.

    Kada su u pitanju investicije u 2012. godini, direktor Republičke direkcije za vode naveo je da je za opštinu Negotin veoma važan projekat ministarstva vezan za razvoj navodnjavanja u Republici Srbiji. Naime, plan ministarstva je da se u narednom periodu obezbedi navodnjavanje na 1.100.000 hektara u Srbiji. U Srbiji se trenutno navodnjavaju male površine, a poljoprivrednici u velikoj meri zavise od vremenskih prilika i neprilika, stoga je cilj ministarstva da se većim navodnjavanjem poveća profit od poljoprivredne proizvodnje, zaposle novi ljudi i uključe nove tehnologije u proizvodnju.

    S obzirom da se sve radi planski, za 2012. godinu predviđena je revitalizacija postojeće kanalske mreže. U Negotinskoj niziji radi se na podsistemu Kosno grlo i revitalizaciji 122 kilometra kanalske mreže i crpne stanice, što će omogućiti da 1.300 hektara bude pokriveno sistemom za navodnjavanje.

    Realizacija ugovora potpisanog sa Energoprojektom za inovaciju postojećeg projekta za navodnjavanje Negotinske nizije, omogućiće da u naredne četiri godine sistemom za navodnjavanje budu pokrivene površine od 12.000 hektara u Negotinskoj niziji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE