Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fibromi su uzrokovani malim traumama na koži

    Koža se sastoji od različitih vrsta ćelija, a od svake od njih mogu da nastanu različiti tumori i nevusi (mladeži). Njihova dijagnoza postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatoskopski, a ako su sumnjivi, neophodna je i histološka analiza. Osim nevusa, najčešće benigne promene na koži su fibromi.
     
    Fibromi (dermatofibromi) su dobroćudne promene nastale od vezivnog tkiva i obično se opisuju kao odgrizena koža ili blještavo obojena koža koja se projektuje iz kružne forme koja izgleda kao mala uska stabljika. Iako pigmentne kožne promene mogu ponekad da variraju u izgledu, one su obično glatke ili blago naborane i iregularne, boje mesa i obično blago smeđe boje i vise na maloj stabljici.
     
    Ujed insekta
     
    Rašireno je verovanje da su posledica nošenja lančića ili da se radi o bradavicama infektivnog porekla koje se šire, ali obe pretpostavke su pogrešne. Fibromi su najčešće uzrokovani reaktivnom hiperplazijom vezivnog tkiva nastalom used traume – ued insekta, ubod, češanje.
     
    Ne postoji čovek koji nema barem nekoliko fibroma: nasleđe i gojaznost su bitni faktori u širenju ovih promena, a broj varira od nekoliko komada do nekoliko stotina.
     
    Rani ili početni kožni fibromi mogu da budu toliko mali kao napumpana ispupčena tačkica oko vrata, dok neki kožni viseći fibromi mogu da budu kao veliki grozd (prosečne veličine od 1-3 mm do nekoliko centimetara). Obično se pojavljuju na vratu, pod pazuhom, ispod grudi, po stomaku i rukama. Nekad mogu slučajno da se povrede i raskrvare. Fibromi spadaju u benigne tumore kože i nije zabeleženo njihovo prelaženje u karcinom.
     
    Lokalna anestezija
     
    Najčešće se uklanjaju iz estetskih razloga ili ako se nalaze na mestu gde se često povređuju. Ponekad fibromi spontano nestanu, a mogu da se odstrane na nekoliko efikasnih medicinskih načina, uključujući hirurško uklanjanje (aplanacijom) smrzavanjem tekućim azotom, paljenjem (upotrebom medicinskog električnog kautera).
     
    Tretman CO2 laserom je metoda izbora jer daje najbolje rezultate. Sam tretman nije bolan ni neprijatan. Laser mehanički uništi fibrom i u potpunosti ga ukloni. Posle tretmana ostaje manja krasta koja za 5 do 7 dana otpada.
     
    Uobičajeno mali fibromi mogu biti da se odstrane bez anestezije, dok veći mogu da se uklone u lokalnoj anesteziji. Aplikacija topičkih anestetičkih krema pre procedure može da bude terapija izbora u području gde su fibromi brojni.
     
    Važno
     
    Nema dokaza da se posle odstranjenjivanja pojačava rast drugih fibroma, međutim kod nekih ljudi se češće razvijaju kožni fibromi i periodično imaju nove izrasline. Takvi pacijenti zahtevaju periodično odstranjenje fibroma godišnje ili u tromesečnim intervalima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE