Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) „Ledeno doba“ do 10. februara

    „Ledeno doba“ u Srbiji traje već nekoliko dana, a kako meteorolozi predviđaju ovakvo vreme će potrajati sve do 10. februara.
     


     
    Do sada je u Srbiji usled smrzavanja i posledica elementarne nepogode, snežnih padavina i hladnog vremena, šest osoba smrtno stradalo, dok se jedna osoba vodi kao nestala. Zbog velikog snega od sveta je odsečeno 11.500 ljudi. U centralnoj i istočnoj Evropi i dalje su izuzetno niske temperature, kakve nisu zabeležene poslednjih nekoliko decenija, a ledeni talas je do sada odneo skoro 160 života.
     
    Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić  naveo je da je na području cele Srbije 11.500 ljudi, odnosno oko 6.500 domaćinstava zbog snega odsečeno od sveta u 14 opština, u kojima je proglašeno vanredno stanje. On je istakao da je u Sjenici kritična situacija jer je već 26. dan na tom području na snazi vanredno stanje i veoma su niske temperature. Marić je rekao da se radi na tome da se u Sjenicu upute dodatna mehanizacija i nafta iz robnih rezervi.
     

     
    U Splitu proglašen „snežni dan“


    Cela Bosna i Hercegovina je zametena snežnim nanosima, dok na jugu Hercegovine pada ledena kiša. Jutros u 7 sati na Bjelašnici su izmerena 122 centimetra snega, na Ivan Sedlu 52, Kupresu 45, Sarajevu 24, Zvorniku 18, Livnu 16, Jajcu i Neumu 15, Bijeljini, Tuzli i Zenici 12, Bugojnu 10, Mostaru 8, Banja Luci i Trebinju 7 centimetara… Prema izveštaju BIHAMK-a, u većem delu zemlje saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog snega koji pada, a dodatne probleme stvara mestimično jak vetar koji stvara snežne nanose.
     
    U Hrvatskoj su se temperature u zemlji spustile „debelo“ ispod nule, a najniža temperatura u 7 sati izmerena je na Zavižanu (-21). Slede Sljeme (-16), Parg-Čabar (-15), Udbina (-13) i Crni Lug u NP Risnjak (-13). U Zagrebu je izmereno -9 stepeni. Državni hidrometeorološki zavod prognozira da će sneg u većem delu zemlje padati sve do utorka ili srede. Nakon toga bi vreme trebalo postati vedro, a temperature još hladnije, posebno u istočnom delu zemlje.
     
    Sneg je pao i u Splitu, a gradonačelnik Splita Željko Kerum jutros je proglasio neradni dan (snežni dan) za splitske vrtiće i škole kao i za radnike gradske uprave, osim onih službi koje su potrebne za nužno održavanje i servisiranje uklanjanja posledica zimskih uslova.
     

     
    Podgorički Aerodrom bio je juče zatvoren za saobraćaj zbog loših vremenskih uslova, ali je u toku dana ponovo otvoren.  Sneg je pao i u najjužnijoj crnogorskoj opštinu, Ulcinj.
     
    U Evropi 160 ljudi umrlo od hladnoće


    Veoma niske temperature uzrok su preko 160 smrti u Evropi u poslednjih nekoliko dana, uglavnom u istočnom i središnjem delu kontinenta. Najgora situacija je u Ukrajini gde je na temperaturama ispod -30 stepeni, preminulo 63 ljudi.

    Ništa bolje nije ni u Rumuniji gde su se temperature spustile  i do -34 Celzijusa, gde se smrzlo 29 ljudi. Vejavica u Rumuniji primorala je na stotine putnika da noć provedu u automobilima, otkazani su i mnogi letovi, a brojna sela su odsečena od ostatka zemlje. Proteklih dana u Rumuniji hladan talas je odneo 14 života, a 346 osoba je hospitalizovano.
     

     
    Sneg je pao i na francuskom ostrvu Korzika u Sredozemnom moru, u Italiji su padavine izazvale haos u saobraćaju u severnim gradovima Bolonji i Milanu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE