Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dolaze „Agrokor“, „Zvečevo“, „Frank“, „Podravka“, „Kraš“…

    Velike hrvatske prehrambene kompanije prete da će, ukoliko njihova vlada ne osmisli strategiju da domaću proizvodnju učini konkurentnijom na tržištu EU, preseliti proizvodnju u susedne zemlje, najverovatnije u Srbiju.


    Naime, „Kraš“, „Agrokor“, „Adris“, „Podravka“, „Frank“, „Vindija“, „Zvečevo“, „Dukat“, „Badel 1862″, „Gavrilović“, „Pivac“, „Atlantik“ i „Granolio“ upozorili su da bi hrvatska privreda po ulasku u EU i izlasku iz CEFTA mogla da bude znatno oslabljena, što bi ih nateralo da zatvore svoje proizvodne pogone, podele otkaze zaposlenima i presele su u susedne zemlje.

    Ekonomista Miroslav Zdravković veruje da će Hrvati u narednih godinu ili dve seliti firme kod nas, i to u granične opštine u Bačkoj i Sremu.

    – Pre će se preseliti kod nas nego u BiH. Da bi se odbranili od evropske konkurencije, preneće proizvodnju u Srbiju. Prosečna neto plata u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj iznosi 626 evra, a kod nas oko 300 evra. Ukoliko bilo koja od tih kompanija ovamo preseli proizvodnju, na 1.000 radnika imaće uštedu od oko 300.000 evra mesečno, ili četiri miliona evra godišnjeg profita u odnosu na proizvodnju u svojoj zemlji – tvrdi Zdravković.

    On ističe da će Srbija imati veće koristi od članstva Hrvatske u EU nego od svog statusa kandidata.

    – To bi značilo premeštanje hrvatskih firmi u Srbiju i zapošljavanje ljudi, dok od same kandidature imamo pristup fondovima. Njihovi proizvođači su izuzetno uplašeni konkurencijom iz EU i boje se da će ih „počistiti“ – navodi Zdravković. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE