Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Davos: Nema klimatskog sporazuma ako se kompanije ne pridruže

    Globalni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova nema šanse da bude sklopljen ukoliko kompanije ne budu lobirale kod svojih vlada u korist tog sporazuma, izjavila je izvršni sekretar Konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promene, Kristijana Figueres.
     
    Figueres je u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu rekla da „iako su vlade na konferenciji UN o klimatskim promenama u Durbanu u decembru rekle da će sledeće tri godine posvetiti pregovorima kako bi do 2015. postigle dogovor o zakonski obavezujućem sporazumu, budimo iskreni, to se neće dogoditi“, prenela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.
     
    „To se neće ostvariti ako samo oni na vrhu preduzmu mere, nego tek ako se krene od dna, odnosno ako se uključi privatni sektor“, izjavila je Figueres i dodala da je „potreban snažan pritisak od strane potrošača, privatnog sektora i civilnog društva na vlade.“
     
    Maratonski pregovori u južnoafričkom gradu Durbanu prošlog meseca su okončani opštim dogovorom da do 2015. bude sklopljen novi sporazum o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte, koji se smatraju glavnim krivcima za globalno zagrevanje.
     
    Navodeći slučaj razornih poplava u Bankoku krajem 2011, Figueres je podsetila da je usled te prirodne katastrofe „obustavljeno 25 odsto ukupne svetske proizvodnje kompjuterskih hard drajvova.“
     
    „Ne postoji bolji primer koji pokazuje kako smo svi neraskidivo povezani i kako vlade i privatni sektor treba da sarađuju“, istakla je šefica UN za klimu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE