Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Pravilnik o registru hemikalija na snazi od 6. januara

    U Srbiji je 6. januara stupio na snagu novi Pravilnik o registru hemikalija, rečeno je danas na prezentaciji tog pravilnika u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu.

    Kako su kazali predstavnici Agencije za hemikalije Srbije, cilj pravilnika je da se hemikalije u Srbiji bezbedno stavljaju u promet i da se bezbedno koriste, odnosno da se sistematski prate i da se minimizira rizik koje one predstavljaju po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

    Novi Pravilnik o registru hemikalija, kako je predstavljeno u PKS-u, sadrži nova uputstva za upis hemikalija, a dostavljanje sastava hemikalija je ostalo isto kao u 2011. godini za podatke iz 2010. godine, dok se za opasne sastojke dostavlja maseni udeo. U obavezi da se upišu u registar su hemikalije koje se proizvode ili uvoze na teritoriju Srbije u količini većoj od 100 kilograma godišnje, bez obzira da li su klasifikovane kao opasne ili ne.

    U registar hemikalija, kao jedna mogu se upisati koherentne i polimerne hemikalije, hemikalije istog hemijskog sastava a različitog trgovačkog imena, kao i višekomponentne hemikalije.

    Prema rečima predstavnika Agencije za hemikalije, obaveza upisa u registar ne važi za biocidne i kozmetičke proizvode, lekove i medicinska sredstva, sredstva za zaštitu bilja, ni za aditive i sirovine koji se korsite u proizvodnji hrane.

    Na današnjem predstavljanju novog pravilnika, najavljeno je da će njegove prezentacije biti organizovane i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Šapcu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE