Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Začinski vrtovi- ukras i lek

    Poslednjih godina raste popularnost začinskih vrtova. To su male bašte u stanovima, u kojima se uzgaja lekovito bilje za koje stručnjaci tvrde da su pravo terapeutsko blago.

    „Začinsko bilje sve češće se gaji u saksijama na malom prostoru, ne većem od daske ispod prozora. Razlog za to je saznanje da aromatično bilje, osim lepog izgleda i dobrog ukusa, blagotvorno deluje na zdravlje čoveka“, kaže lekar internista Dragan Ivanov.

    Tako, recimo, origano može da reši jedan moderan i sve prisutniji zdravstveni problem, a to je crevna kandidijaza. Nana je lekovita biljka i ne samo da ima prijatan miris, već u sebi ima omega 3 masne kiseline koje imaju brojna poželjna preventivno-terapijska dejstva.

    Začinska biljka kao što je bosiljak ima antidepresivno dejstvo, a depresija je najčešći i najprisutniji poremećaj i smetnja modernog čoveka. Majčina dušica je isto začinska biljka koja osim lepog mirisa ima i mnoge antioksidanse.

    „I samo gajenje bilja ima terapeutsko dejstvo“, tvrdi doktor Ivanov, naglašavajući kako „rezultati truda i rada oko bilja pozitivno deluju na psihu, jer predstavljaju malo stvaralaštvo“.

    Mirisi koje začinsko bilje širi oko sebe deluju na određene delove mozga, podstičući prijatno raspoloženje.

    „Oni koji bi želeli da u svom stanu oforme začinski vrt, trebalo bi da znaju da je to veoma jednostavan posao. Uz to, sada je pravo vreme za odluku o tome koje začinske biljke sejati u svom vrtu“, objašnjava mr Agnes Potkonjak.

    Nakon odluke, u martu bi trebalo početi setvu, dok je u maju pravo vreme da rasađujemo biljke. Tako ćemo dobiti na jednom malom prostoru, ispod prozorskog okna čitav niz začinskih lekovitih biljaka.

    „Gaje se jednogodišnje i višegodišnje biljke“, objašnjava Potkonjak i dodaje kako u jednogodišnje spadaju biljke tipa anisa, bosiljka, borača, kamilice, kima, korijandera, mirođije i mnoge druge.

    „Višegodišnje su estragon, žalfija, matičnjak, nana, odoljen, origano, ruzmarin, majčina dušica“, zaključuje naša sagovornica.

    Seme začinskog bilja može se nabaviti u svim specijalizovanim poljoprivrednim apotekama, dok oni manje strpljivi, koji žele da do svog začinskog vrta dođu odmah, u pojedinim trgovinskim lancima mogu da nabave saksije sa već odnegovanim začinskim biljkama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE