Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Produktivnost zavisi od načina života

    Danski naučnici su saopštili da su u razdoblju od 2005. do 2009. ispitali više od 10.500 zaposlenih iz 49 komercijalnih kompanija i javnih ustanova.

    Oni su pri tom otkrili da je 44 odsto zaposlenih na lestvici od nula do deset imalo manje od deset bodova nakon što su ispunili test koji je za cilj imao da oceni njihovu produktivnost dan pre ispitivanja, prenosi portal „Moj doktor“.

    Više od polovine zaposlenih (56 odsto) u 12 meseci pre istraživanja bilo je najmanje jedan dan na bolovanju. U članku objavljenom u stručnom časopisu „Ocupational and Environmental Medicine“ autori istraživanja su opazili da je 83 odsto zaposlenih koji su imali preteranu telesnu masu imalo najmanje jedan zdravstveni problem u poređenju sa samo 69 odsto zaposlenih koji su imali normalnu telesnu težinu.

    Premala konzumacija voća i povrća bila je povezana sa četiri odsto manjom produktivnošću, dok se pokazalo da pušenje takodje smanjuje produktivnost čak za 20 odsto.

    Gotovo 11 odsto bolovanja pripisalo se debljini, lošoj ishrani, nižoj fizičkoj aktivnosti i pušenju, a zaposleni koji su gojazni imali su 66 odsto veću verovatnoću da će uzeti bolovanje koje traje od 10 do 24 dana nego što su to imali zaposleni normalne telesne težine.

    Autori istraživanja zaključili su da se više od 10 odsto bolovanja i povećana stopa smanjene produktivnosti na poslu može pripisati životnom stilu i ponašanju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE