Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka proizvodi struju zahvaljujući susednim zemljama

    Ambiciozni plan Nemačke da u proizvodnji struje stavi akcenat na obnovljive izvore je skup i predstavlja opterećenje za prenosne sisteme susednih država.
     
    To je ukazao direktor nemačke energetske kompanije RWE Jirgen Grosman. Do tranformacije proizvodnje električne energije je došlo zbog odluke Nemačke da napusti nuklearnu energiju, podseća agencija ČTK.
     
    Nemačka se već sada sve više oslanja na energiju sunca i vetra. Grosman je rekao da se opterećenje prenosnih sistema osetno poveća kada se pojača vetar na severu zemlju gde se nalaze vetroelektrane. Instalisana snaga energije vetra koja u Nemačkoj dostiže 27.000 megavata je u takvoj situaciji na maksimumu.
     
    „Energija vetra (iz severne Nemačke) se šalje u Holandiju i preko Belgije u Francusku“, rekao je Grosman.

    „Isto se dešava i sa energijom vetra iz savezne države Meklenburg – Zapadna Pomeranija – putuje u Poljsku, zatim u Češku, a preko Bavarske se vraća u Nemačku. Naše susede ne raduju takvi energetski udari“, dodao je direktor RWE.

    S velikim dotokom električne energije iz Nemačke suočio se češki sistem, posebno krajem prošle godine. Generalni direktor firme koja upravlja prenosnim sistemom ČEPS Vladimir

    Tošovski je priznao da bi u krajnjem slučaju Češka mogla na granici sa Nemačkom da postavi transformatore koji bi ograničavali nagle tokove električne energije. Postavljanje takvih postrojenja bi, medjutim, koštalo oko dve milijarde kruna (78 miliona evra), koje bi potrošači morali da plate kroz cenu struje. Slična postrojenja za regulaciju prekograničnih tokova električne energije već koristi Austrija, a njihovo uvodjenje razmatra i Poljska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE