Pančevačka bolnica bez citostatika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pančevačka bolnica bez citostatika

  U pančevačkoj bolnici nema citostatika koji je neophodan onkološkim pacijentima prilikom hemoterapije. Trenutno je deset takvih pacijenata, a njihove porodice i prijatelji snalaze se kako znaju i umeju kako bi im obezbedili citostatik „5 fluorouracil“, koji se ne proizvodi u Srbiji.

  Aleksandra Jović, pomoćnica direktora Bolnice za nemedicinska pitanja, kaže da se od deset pacijenata na onkološkom odeljenju pančevačke bolnice, kojima je za hemoterapiju potreban citostatik „5 fluorouracil“, njih šestoro se nekako snašlo kupujući taj medikament u Makedoniji, Bosni i Hrvatskoj.

  – U Srbiji više od mesec dana nema određenih citostatika, pa ni ovog. Dobavljači jednostavno kažu – nema.

  Do sada su nam pomagali iz ministarstva i iz drugih ustanova koje su ovaj lek imale u svojim zalihama, ali niko ne može sa sagirnošću da kaže kada će najzad ovaj problem biti rešen – objašnjava Aleksandra Jović, dodajući da ima nekih nagoveštaja da će se problem snabdevanja ipak rešiti za mesec dana.

  – Iako je cena ovog leka pre nestašice bila oko 200 dinara, pacijenti ga sada, ako ga pronađu, plaćaju i dvadeset puta više. Jedan pacijent kaže da je za ampulu „fluorouracila“ platio 5.000 dinara.

  Ono što pacijentima otežava nabavku jeste činjenica da ne mogu da refundiraju troškove, jer Fond za socijalno osiguranje priznaje samo kupovinu „5 fluorouracila“ proizvođača „Ebeve“ – naglašava Aleksandra Jović.

  Dr Danica Koković, zamenica načelnika Onkološkog odeljenja pančevačke bolnice, kaže da ovaj citostatik koriste skoro svi pacijenti koji boluju od karcinoma, da je on „u osnovi svih protokola za onkološke pacijente“.
   
  – Verovatno oko pedesetak pacijenata sa teritorije južnog Banata koristi ovaj lek, s tim što ga neki koriste u bolnici, a neki dolaze svakog dana u dnevnu bolnicu.

  Problem je to što, ako neko ne primi terapiju mesec dana, mora da ponovi terapiju, a svaki prekid terapije je rizik da se stanje pacijenta pogorša. Naši pacijenti to znaju i zato su s razlogom zabrinuti – kaže dr Koković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE