Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez žalbi pacijenata, uprkos nezadovoljstvu

    Svaki od 330 zaštitnika prava pacijenata, koji su pre osam godina uvedeni u zdravstvene ustanove u Srbiji, prema podacima Ministarstva zdravlja, godišnje, u proseku, primi tek 10 žalbi pacijenata. Iako ankete pokazuju da nezadovoljnih ima značajno više, pacijenti, izgleda, sumnjaju da ”advokati pacijenata” mogu da im pomognu, a i zaštitnici prava u zdravstvenim ustanovama priznaju da najveće probleme, koji se tiču kvaliteta lečenja, sami ne mogu da reše.

    Za razliku od većine evropskih zemalja, Srbija nema zakon o zaštiti prava pacijenata. Ispitivanja zadovoljstva korisnika zdravstvene zaštite, koja svake godine sprovodi Ministarstvo zdravlja, pokazuju da se pacijenti uglavnom žale na lošu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima i uslove smeštaja u bolnicama, a najnezadovoljniji su uslugama na ginekološkim i akušerskim odeljenjima.

    Iako se iz godine u godinu, bar tako tvrde u Ministarstvu zdravlja, beleži stalni rast zadovoljstva korisnika zdravstvenim uslugama, trećina pacijenata, recimo, još ne zna da u zdravstvenim ustanovama postoje knjige žalbi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE