Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropom se širi novi životinjski virus

    Novi virus koji kod goveda, ovaca i koza izaziva deformacije fetusa i smrt ploda, uznemirio je evropske stručnjake koji za sada još uvek ne znaju odakle je stigao, zašto je iznenada počeo da se širi niti da li može da zarazi ljude.

    Virus je nazvan Schmallenberg po mestu u Nemačkoj u kojem su u novembru izdvojeni njegovi prvi pozitivni uzorci. Krave zaražene njime pokazivale su znake groznice, a njihova proizvodnja mleka drastično je opala. Od nedavno je infekcija utvrđena i kod ovaca i koza, a otkriven je na 20 imanja u Nemačkoj, 52 u Holandiji i 14 u Belgiji. Međutim postoje osnovane sumnje da se proširio i na brojne druge farme.

    ‘Mnogi mladunci rađaju se mrtvi ili imaju ozbiljne deformacije’, rekao je Vim van der Poel iz Centralnog holandskog veterinarskog instituta u Lilištadu koji smatra da virus predstavlja veliku opasnost za zdravlje životinja u Evropi.

    ‘Ovo shvatamo vrlo, vrlo ozbiljno’, izjavio je Tomas Metenlajter, čelnik Instituta Friedrich Loeffler (FLI) u Nemačkoj. Prema dosadašnjim saznanjima virus prenosi mušica Culicoides spp. koja se hrani krvlju životinja. Infekcije su se verovatno dogodile tokom prethodnog leta ili jeseni, a embrioni koji su im bili izloženi počeli sada da se rađaju. Prvi slučajevi deformacija kao što su hidrocefalus – kod kojeg su celi delovi mozga zamenjeni kesicama ispunjenim tečnošću, i skolioze – iskrivljene kičme, zabeleženi su pre Božića. ‘Sada u nekim krdima ima čak 20 do 50 odsto mladunaca sa deformacijama, a većina ih se rađa mrtvo’, rekao je Metenlajter.

    Naučnici očekuju da će se broj slučajeva još znatno povećati, naročito kod goveda, jer bi njihovi mladunci zaraženi prošlog leta trebalo tek da počnu da se rađaju u februaru i martu.

    Ljudska oboljenja nisu zabeležena, ali ni isključena

    Naučnici su već uspeli da izdvoje novi patogen, a uporedne analize pokazale su da je virus član grupe tzv. orthobunyavirusa koje uglavnom prenose mušice ili komarci. Za sada još nije jasno da li bolest može da se prenese direktno sa životinje na životinju, odakle je stigla, niti da li ljudi mogu njome da se zaraze. Poznato je najmanje 30 orthobunyavirusa koji su povezani sa ljudskim bolestima, međutim oni uglavnom svi zavise od insekata i ne prenose se direktno. Za sada nema podataka da su neki od poljoprivrednika zaraženi. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu objavio je pre Božića da je malo verovatno da bi novi orthobunyavirus mogao da uzrokuje bolest kod ljudi, međutim takva mogućnost se u sadašnjoj fazi ne može ni isključiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE