Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Statini uzrokuju šećernu bolest?

    Statini, lekovi za snižavanje holesterola, mogli bi biti povezani sa povećanim rizikom od pojave šećerne bolesti kod žena starosti od 50 do 70 godina, pokazalo je američko istraživanje.


    Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine, utvrdilo je da su žene koje su uzimale statine na početku višegodišnjeg istraživanja imale gotovo 50 posto veće izglede za to da im se dijagnostikuje dijabetes od onih koje nisu uzimale statine. 

    „Lečenje statinom kod žena u postmenopauzi povezano je sa povećanim rizikom za šećernu bolest,“ napisao je Jan Šeng Ma sa medicinskog fakulteta u Masačusetsu. 

    Naučnici su obradili podatke od oko 150.000 žena u starosti od 50 do 70 godina i utvrdili da se šećerna bolest pojavila kod 10.000 njih, sa tim da su se izgledi za tu bolest bili 48 posto veći kod žena koje su uzimale statine. 

    Naučnici su pri tom isključili druge faktore rizika za pojavu šećerne bolesti. 

    Ranija istraživanja pokazala su da se verovatnost za oboljevanje od šećerne bolesti kod muškaraca povećava za 10 do 12 posto među korisnicima statina. 

    Stručnjaci još nisu otkrili razloge te veze a preporučuju osobama koje uzimaju statine da gube na težini i više vežbaju kako bi smanjili rizik za pojavu šećerne bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE