Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU formalizovala novi sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Zapadnog Balkana

    Evropska Unija je formalno obnovila bescarisnki pristup svojim tržištima za države Zapadnog Balkana do kraja 2015. godine.


    Dogovor, koji daje gotovo neograničen pristup za skoro sve poljoprivredne proizvode, formalizovan je Uredbom koja je stupila na snagu neposredno pred novu godinu.

    Poslanici Evropskog parlamenta glasali su u korist predloga Komisije da se produži sporazum o slobodnoj trgovini u oktobru prošle godine, dok je Savet usvojio sporazum 24. novembra 2011.

    Sporazum o slobodnoj trgovini je na snazi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu od 2000. ali je po starom režimu istekao na kraju 2010. godine.

    Prema Evropskoj Komisiji, novi Sporazum nudi priliku izvoznicima da ga primene retroaktivno u pogledu naknade za carine plaćene u 2011. godini.

    Jedina ograničenja režima slobodne trgovine su tarifne kvote na šećer (godišnje kvote od 180,000 tona na šećer iz Srbije i Kosova i 12,000 tona iz Bosne i Hercegovine), kao i na juneće meso (smanjenje carine od 80% u okviru tarifnih kvota od 9,175 tona za meso iz Srbije ili Kosova i 1,500 tona za proizvode koji vode poreklo iz Bosne i Hercegovine).

    Postoji takođe i bescarinska kvota od 129,000 hektolitara vina koje može biti uvezeno iz bilo koje države Zapadnog Balkana.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE